Бизнес климатът в страната се влошава през октомври 2019 г. с 1,4 пункта спрямо септември. Това показват данните на Националния статистически институт, обявени днес. Причината е "по-неблагоприятната конюнктура в промишлеността, строителството и търговията на дребно", обясняват от институцията. Ето как стоят нещата по сектори: 

Промишленост

Съставният показател „бизнес климат в промишлеността“ намалява с 1 пункт, което се дължи на по-умерените оценки и очаквания на промишлените предприемачи за бизнес състоянието на предприятията. Същевременно анкетата отчита и понижени очаквания за износа и производствената активност през следващите три месеца - тоест до края на годината и през януари 2020 г. За октомври НСИ отчита и намаление на средното натоварване на мощностите в промишлеността с 0,6 пункта. Има и обяснение кое ограничава дейността - основните фактори за това "остават несигурната икономическа среда и недостигът на работна сила".

Очакванията на мениджърите в бранша са за запазване равнищата на продажните цени в промишлеността през следващите 3 месеца. 

Строителство

Показателят „бизнес климат в строителството“ спада с 3,9 пункта. Причината за това - "по-неблагоприятните оценки и очаквания на строителните предприемачи за бизнес състоянието на предприятията".

В следващата половин година стопанските ръководители очакват намаление на новите поръчки, което според тях ще доведе и до известно понижаване на дейността в краткосрочен план, обясняват от НСИ. 

Недостигът на работна сила продължава да е най-сериозната пречка за развитието на бизнеса, следвана от несигурната икономическа среда и конкуренцията в бранша, става ясно още от анализа на данните. И в строителството обаче не се очаква понижение на продажните цени според строителните предприемачи.

Търговия на дребно

При бизнес климата в този сектор също се констатира чувствителен спад от 2,3 пункта, показва статистиката. Причината за това според анализа е в "по-резервираните оценки и очаквания на търговците на дребно за бизнес състоянието на предприятията".

Прогнозите както за обема на продажбите, така и за поръчките към доставчиците през следващите три месеца се влошават. Най-сериозните затруднения за дейността остават свързани с конкуренцията в бранша, недостатъчното търсене и несигурната икономическа среда. 

Услуги

Това е единственият бранш от изброените, в който през октомври се наблюдава леко покачване на показателя за бизнес климата с 0,9 пункта. Очакванията на предприемачите в тази сфера относно търсенето на услуги през следващите три месеца обаче са по-резервирани. Причините за тези очаквания се повтарят в сравнение с останалите браншове - а именно "конкуренцията в бранша и несигурната икономическа среда продължават да ограничават в най-голяма степен дейността на предприятията". Тук може да се очаква и известно повишение на продажните цени, макар преобладаващите очаквания да са те да останат без промяна през следващите три месеца, се казва още в съобщението от НСИ.