"Благодаря на хората, които показаха, че са свободни и не се поддават на внушения. Хората очакват работа, антажиментите от кампанията ще бъдат спазени и ще гарантирам тяхното спазване - включително и в общинския съвет. Благодаря на десните хора, които не бягат от най-важните ценности на града".

Така започна изявлението си след края на изборния ден Йорданка Фандъкова, която според неофициалните данни от вота е новият стар кмет на София. Тя благодари и на щаба, и на екипа си, и на структурите на ГЕРБ и СДС и обеща, че работата започва от първия ден. Фандъкова заяви, че ще води разговори за управлението на града с десните и с ВМРО.

"Пътят е правилен, показват резултатите, но показват и, че хората очакват и промяна. До месец ще предложа новия бюджет за следващата година", даде заявка още тя.

На въпрос дали би поканила своята опонетка Мая Манолова като консултант в екипа си, Фандъкова заяви:

"Консултант по какво? Аз не чух нито едно решение. Ако чуя нещо рационално..."

Тя не видя нещо смушаващо в това, че избирателната активност е много ниска, в това число и в София, защото "не е много по-ниска от друг път". И припомни, че и тя самата е призовала, включително и днес, столичани да гласуват за града си. 

Фандъкова каза още, че кампанията е показала, че има конкуренция, хората са имали избор, но освен това е била и "изключително тежка". 

"Кампанията беше съпроводена не само с внушения, но и с лъжи. За съжаление опровержението винаги е по-трудно от внушението", заяви тя. 

Попитана за думи на лидера н ГЕРБ Бойко Борисов малко по-рано - че на места е имало хора от ГЕРБ, които са работили против партията си и дали такова нещо се е наблюдавало в София, Фандъкова каза само: 

"Доста неща видях в тази кампания, направила съм си изводи". 

По думите й софиянци са и ще бъдат още по-активни - и с предложения, и с критики. 

"Доверието е отговорност - започваме работа от първия ден, за да отговорим на промяната, която хората очакват. Направих доста промени в листата на ГЕРБ, те бяха приети от партията, за което благодаря. В листата има много авторитетни хора, ще продължа в тази посока и в управлението на общината."