Избраният нов стар кмет на Несебър Николай Димитров положи клетва на тържествената сесия на общинския съвет. Той пристигна от София под конвой, плътно обграден от полиция и с белезници на ръцете. Пред общината го очакваха близо 1000 граждани, които протестират в негова подкрепа. Очакваше го и съпругата му Нури, но до влизането в сградата тя така и не успява да пробие охраната, показва видео, заснето от местния сайт "Флагман".

За самата клетва белезниците бяха свалени. Веднага след като подписа клетвения си лист Димитров заяви: 

"Искам да благодаря на моите съграждани, които не се поддадоха на тази провокация, на тази гнусна интрига и по достойнство оцениха работата, която вършим аз и моите колеги за развитието на общината. На тези, които създадоха тази интрига не пожелавам да преживеят това, което преживявам аз и моето семейство. Мисля, че няма да го изтърпят. Благодаря на Господ, че закриля ме  и семейството ми в тези тежки времена". 

Кратката му реч бе съпроводена от аплодисменти.

Димитров е задържан в следствения арест в София по разследване на организирана престъпна група за купуване на гласове. Затова и бе конвоиран от столицата до морската община, за да може да се закълне като редовно избран кмет.

В същата ситуация са и двама избрани общински съветници от Несебър.

Инициативният комитет, който го издигна за пореден мандат, организира протест - в подкрепа на тримата, задържани малко преди първия тур на местните избори. 



След като положи клетва, Димитров може да упълномощи свой заместник, който да изпълнява функциите му, защото след тържествената церемония той ще бъде върнат отново в ареста в София.

Наблюдаващият прокурор по делото му пък има право, ако прецеди, да поиска отстраняването на градоначалника от длъжност.

Адвокатът на Николай Димитров - Ина Лулчева, написа писмо до Специализираната прокуратура, в което поиска да бъде променена мярката му за неотклонение, за да може той да встъпи в длъжност, припомня БНР. Тя заяви, че ако Димитров бъде възпрепятстват да встъпи в длъжност, при положение че е редовно избран, това би било подмяна на вота на гражданите.

Във второ писмо до спецпрокуратурата Лулчева поиска незабавно кметът да бъде освободен от ареста, а постановлението за привличането му като обвиняем за купуване на гласове да бъде отменено като издадено от некомпетентен орган.

„Ако имаше действаща и реално работеща в интерес на закона и гражданите прокуратура, която иска да спазва закона, трябваше да ми бъде отговорено в тридневен срок. До момента нямам отговор. Това е абсолютно в нарушение на закона. Прокуратурата си позволява в нарушение на закона да се прави, все едно тези молби не съществуват“, посочи адвокат Лулчева в интервю за предаването „Преди всички“ на БНР. 

Тя е категорична, че специализираните прокуратура и съд не са компетентни да се занимават с дела за купуване на гласове, респективно с делата срещу политическите права на гражданите:

„Задържането на Николай Димитров от тази прокуратура и от този съд е все едно да ви задържи лесничеят. Това е напълно незаконен арест“, заяви адвокат Лулчева.

Тя съобщи, че ще се обърне и към главния прокурор Сотир Цацаров, и към Инспектората на Висшия съдебен съвет.  По думите й има "една нездрава амбиция по отношение на Николай Димитров“ да бъде намерено да бъде обвинен в нещо.