Двете най-големи синдикални организации в България - КНСБ и КТ "Подкрепа", подготвят обща национална протестна демонстрация за края на месец ноември, ако в близките дни управляващите не оттеглят предложението си първият ден от болничните да не се заплаща. Това стана ясно от думите на президента на КНСБ Пламен Димитров след спешна среща с лидерите на федерациите членки на Конфедерацията, съобщи БНР.

"Подготвяме съвместна национална акция, ако няма обратно действие от Коалиционния съвет, а това ще стане ясно след няколко дена. Ние ориентираме своето финално действие - за каква протестна демонстрация и по какъв начин ще мобилизираме хората към края на месеца, но отправям апел към всички български работници и служители да се обединят и да бъдат готови за участие в това национално действие. Казахме ясно двамата с Манолов, това няма да стане. С преговори, с аргументи, на масата на разума или от улицата, няма да го допуснем да се случи", заяви Димитров. 

По думите му предстоят още срещи на стачните комитети на двата синдиката. Според него всички работещи са готови на радикални действия заради намеренията на управляващите. 

Да затворят образователните инстутуции пък са готови от синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа", ако спорното предложение бъде прието. 

"Намерението на държавата доказва, че националният социален диалог е незначим и неефективен, генериращ фиктивни политики. Ако бъде приета тази мярка, хиляди учители ще бъдат принудени да ходят болни на работа, което поставя под огромна опасност българските деца и ученици", се казва в позицията на синдиката.

Вчера от Конфедерацията на труда “Подкрепа“ вече обявиха готовност да напуснат Националния съвет за тристранно сътрудничество, както и да организират национален протест.

Припомняме, че след среща на коалиционните партньори от ГЕРБ и "Обединени патриоти" се стигна до предложението първият ден от болничния да не се плаща от работодателя или от държавата от 1 януари на следващата година. Причината - големия брой фалшиви болнични листове, от които бизнесът и държавата губели стотици милиони годишно. 

Очаквано в подкрепа на предложението се обявиха от всички работодателски организации като АИКБ и КРИБ. От БТПП дори поискаха изменението да важи за първите три дни на болничния. 

Срещу промените пък се изказаха, освен от синдикатите, и двете големи опозиционни партии - БСП и ДПС.