Тръмп и Борисов имат сходен стил на водене на преговори. Срещата носи голям политически заряд за българския премиер, тя е рамкова за отношенията между САЩ и България.

Това коментираха по Нова тв след разговорите Бойко Борисов - Доналд Тръмп бившият заместник-министър на външните работи Милен Керемедчиев и Мартин Табаков от Института за дясна политика.

И премиерът, и американският президент били непринудени, отбеляза Керемедчиев.

"Непринудеността на Тръмп допада и на премиера Борисов. Той предпочита да скъсява дистанцията и да има по-близки, по-приятелските отношения. В някои държави това не се получава. Но Тръмп и Борисов имат сходен стил на водене на разговори. Видяхте лицето на президента Тръмп. Той никога не крие своето отношение, знаете какво е, когато се вижда с г-жа Меркел или с г-н Макрон. И видяхте с премиера Борисов. Това е взаимна симпатия, която е и към повечето източноевропейски лидери. Така президентът Тръмп посреща и други източноевропейски лидери, което отново показва, че той има симпатии към целия регион", смята Керемедчиев.

Той подчерта, че импровизацията е много важна при Тръмп, който имал свой начин на действие, често разминаващ се с това, което казват Конгресът и Сенатът.

Керемедчиев спомена и лапсусите на американския президент при срещата, които били присъщи на Тръмп, но и внасяли непринуденост. Той ни благодари, че сме закупили Ф-35, а не Ф-16. Освен това беше обявено, че е премиерът на Белгия, а не на България. 

"Личният контакт и импровизацията са много важни за американския президент", допълни и Мартин Табаков от Института за дясна икономика.

Политика на икономическия тефтер

 Американският президент мислил външната политика не посредством тежки идеологии, а посредством бизнес интересите.

"Той води политика на икономическия тефтер. При него са важни прагматичните, икономически измерения - какъв е търговският обмен на САЩ с дадена държава, дали е положителен или отрицателен, купуват или не купуват американско оръжие - като това е особено важно за държавите от Източна Европа", отбеляза Табаков спецификите на подхода на Тръмп към въшната политика. 

За него не е толкова важно какви идеологеми се разпространяват. Нещо, което трябва да отбележим в този контекст, е подкрепата, която получихме от САЩ за интерконектора с Гърция и възможността да се намесят американски компании в споразумението, което сме подписали за енергийната диверсификация. За България това е въпрос на национален суверинитет”, посочи още той.

Вниманието към Източна Европа

Тръмп имал интерес и специално отношение към източноевропейските държави, смята Керемедчиев.

"Това, което е важно да се отбележи, е, че откакто президентът Тръмп влезе в Овалния кабинет, неговата концентрация върху източноевропейските държави е много силна. Тези страни, членки на ЕС и НАТО, са едни от най-сериозните партньори и потенциални бъдещи такива на САЩ. Те са сред най-големите пазари на американска военна продукция. Източноевропейските държави, включително и България, изпълняват критериите, които бяха заложени от Тръмп. България е лидер по увеличаване на бюджета си за отбрана и сигурност. Интересът на Тръмп към нашия регион, с цел увеличаване на политическото и икономическото влияние, е много голям”, обясни той.

А и за разлика от заподноевропейските държави източноевропейските купували изцяло и само западна техника. Т. е. интересът на Тръмп, който е и бизнесмен, към източноевропейските държави, в това число и към България, бил много голям.

Ролята на България и Румъния на южния фланг на НАТО

Двамата коментираха и решението да се военноморски координационен център във Варна "в подкрепа на инициативата на НАТО за адаптирано предно присъствие".

"Много е важно какво се случва на южния фланг на НАТО. Ние и Румъния е много важно да реабилитираме значението, което има Черноморският регион по отношение на южния фланг на НАТО. Защото след като Константинос Мицотакис дойде на власт в Гръция, има едно засилване на сътрудничеството между САЩ и Гърция. В контекста на НАТО това придобива друго измерение. Ние заедно с Ручъния не трябва да допускаме на южния фланг на НАТО да се получи дисбалнс, който да ощети Черноморския регион за сметка на Източното Средиземноморие. Все повече американците в колаборация с гърците в контекста на влошаващите се отношения с Турция засилват вниманието си там. И затова ние имаме нелека задача да върнем този баланс, смята Табаков.

Керемедчиев напомни за агресивните действия на Русия в Черно море, които "не трябва да бъдат подценявани". Той напомни за бойните кораби, прелитащите самолети на Русия над Черно море.

"Досега НАТО присъстваше в Черно море само с турската си флотилия, т. е.  България и Румъния като членки на НАТО изостават в това отношение. Затова и това решение за изграждането на координационен център на НАТО във Варна е правилна стъпка, защото трябва да се получи баланс спрямо Турция, на която все по-малко може да се вярва. За разлика от България Румъния е постоянно готова да увеличава своята отбранителна способност и има постоянен глад за увеличаване на своите възможности. Румъния и Полша се дават за пример от САЩ по какъв начин може да се сътрудничи при противопоставяне на руските интереси в региона", обясни той.

Табаков го подкрепи, че дисбалансът в Черно море по отношение на сигурността е еднозначно в полза на Русия. И даде примери.

"Само след като беше анексиран Крим бойните съдове от 34 станаха 49, подводниците от 1 станаха 7. И няма как това да се бори с лозунги и с рибарски лодки. От гледна точка на това да си поставяме реалистични цели този координационен център е добра крачка. Аз нямам съмнения в правилността на посоката, в която се сдвижи България, единствените съмнения са по отношение на скоростта. При влошените американо-турски отношения значението на държави като България и Румъния се увеличава значително в Черно море", смята той.

Диверсификацията

В този контекст е важна и подкрепата за диверсификацията на газовите доставки, отбелязоха анализаторите.

"Колкото Полша е важна за диверсификацията на газовите доставки, толкова и България. В момента Полша става все по-независима от гледна точка на енергийни доставки и желае пълна диверсификация. Това е на север. На юг същият модел трябва да е в сила и за България. САЩ ще имат огромен интерес България да изгради такива мощности. С Полша и България да се затворят две врати за руското влияние в Европа", коментира Керемедчиев.

За посрещането на летището

Много коментари в социалните мрежи получи посрещането на летището, на което кацна българската делегация.

"Това не е първата делегация, която каца там. Това зависи от вътрешното движение и организация в града, който приема. Няма особена изненада. Хубаво е да бъдем по-внимателни, когато коментираме тази тема. Всички сме специалисти кой да бъде мис България 2019, но за протокола да сме по-внимателни. Нямаше нищо сгрешено. Официалното посрещане е това, което се случва в Белия дом, а на на летището", коментира Табаков.

Голям политически заряд за премиера Борисов, рамкова среща

"Срещата носи голям политически заряд за българския министър-председател, най-малко заради непринуденото отношение между двамата. Няма как да не печели от това Борисов. Но освен личен политически актив за него, тя е и рамкова среща, която чертае хоризонтът, по който ще се развиват отношенията между САЩ и България", е оценката на Табаков за посещението на Борисов в Белия дом.

Според Керемедчиев България така показала, че е "част от георграфския пъзел и играе огромна роля в повишаването на сигурността в региона".

"На България се гледа като на един от факторите, които може да стабилизира това буре с барут", смята бившият зам. външен министър.