Първият пряк избор на председател на БСП от членовете на партията ще се проведе на 26 април. Датата е седмица след Великден през 2020 г., а денят се нарича Томина неделя - кръстен на Тома неверни. Националният съвет на социалистите взе решението, обсъди и правилата за новия вид избор на председател. 

Отсега са ясни двама от претендентите за гласовете на социалистите партийци - настоящата лидерка Корнелия Нинова и опозиционерът и депутат Красимир Янков, който вече заяви, че ще се кандидатира за поста. Ако има балотаж за соцлидер - той би се провел на 3 май. Така има вероятност традиционното шествие на левицата по случай 1 май да се окаже насред вътрешната изборна кампания.

Правилата предвиждат още право на глас да имат около 100 партийни членове. За избран ще се смята кандидатът за лидер, получил поне половината плюс един от гласовете. Специални комисии ще провеждат избора, а централният орган, който ще отговаря за провеждането на вота, ще се води от Емил Войнов. Той в момента е в националната ЦИК. 

"Имахме конструктивен пленум, защото приехме правилата, по които ще бъде избиран пряко за първи път в историята на БСП бъдещият председател на партията. Чуха се много предложения, някои от тях бяха приети, по тези правила се работи почти година", заяви след заседанието зам.-председателката на БСП Деница Златева.

Прекият вот, по думите й, е популярна практика в европейската левица, затова при изработването на правилата за него в БСП бил черпен и европейски опит. 

"Ще има ясен и прозрачен процес - и при предизборната кампания, и при процеса на съставяне на избирателните списъци, процеса на организация на изборната кампания, изборния ден. Имаме Централна комисия по подготовка на избор, съставена от 9 членове - тя беше избрана днес", уточни Златева.

Вотът ще се проведе в рамките на 1 ден (с опция за балотаж при липса на 50% плюс 1 гласа за някой от кандидатите за председател на 1-ия тур)

"Всеки социалист ще може да участва в прекия избор, достъпни ще бъдат секционните избирателни комисии. Мисля, че въвеждаме един нов стандарт на демократична процедура и ангажираност на всеки един партиен член в избора на бъдещия председател", подчерта още Златева.

Въпреки че в последните дни - след сряда - се очакваше напрежение по време на пленума заради разцепването на вота на парламентарната група при избора на Сотир Цацаров за председател на КПКОНПИ, този сюжет е бил неглижиран днес, казаха присъствали социалисти. И Златева заяви, че темата нито е била в дневния ред на Националния съвет, нито е била повдигната от залата.