Френската автомобилостроителна група "Пе Ес А" (PSA) и италианско-американската "Фиат-Крайслер" (Fiat-Chrysler) подписаха споразумение за ангажиращо сближаване в перспективата на сливането им като две равнопоставени компании.

Така ще бъде създаден четвъртият по големина автомобилен концерн в света, обявиха днес двете компании в общо комюнике, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

Новата група, чийто персонал ще наброява над 400 000 служители, ще има консолидиран оборот от близо 170 милиарда евро и годишни продажби от 8,7 милиона коли с марките "Фиат", "Алфа Ромео" (Alfa Romeo), "Крайслер", "Ситроен" (Citroen), "Додж" (Dodge), "Ди Ес" (DS), "Джип" (Jeep), "Ланчия" (Lancia), "Мазерати" (Maserati), "Опел" (Opel), "Пежо" (Peugeot) и "Воксхол" (Vauxhall).

В резултат на това сближаване новата компания ще има подсилени инвестиционни възможности, чрез които да отговори на предизвикателствата на нова ера на трайна мобилност и ще постигне целогодишна печалба, оценявана на 3,7 милиарда евро. При това няма да бъде затворен нито един завод във връзка с тази трансакция, отбелязват партньорите по сливането.

Китайската "Дунфън мотърс" (Dongfeng motors) ще държи дял от 4,5 на сто в новата група след сливането на "Пе Ес А" и "Фиат-Крайслер", съобщиха информирани източници, цитирани от Ройтерс.

По-рано бордът на "Пе Ес А" одобри обвързващ меморандум за разбирателство на стойност 50 милиарда долара за обединяване с "Фиат-Крайслер", припомня Ройтерс.

"Дунфън" разполагат с 12,2 на сто от акциите в "Пе Ес А" и според предварително споразумение, обявено през октомври, трябваше да остане с близо половината от този дял и в новата компания след сливането с "Фиат-Крайслер".