Иран обеща "тежко отмъщение" на САЩ, след като на 3 януари американските сили убиха командира на силите "Кудс" Касем Солеймани. Ако има личност, която ще е отговорна за реакцията на Техеран, то това е приемникът на Солеймани - Есмаил Гаани, съобщава "Би Би Си".

Силите "Кудс" водят отвъдморските въоръжени операции на Революционната гвардия на Иран, която е установена след преврата от 1979 г.

Шейсет и три годишният генерал Гаани е роден в североизточния град Машад, който е вторият по население в страната и е значимо религиозно място за шиитите. Гаани се присъединява към Революционната гвардия през 1980 г.

Гаани е ветеран от кървавата война с Ирак в периода 1980-1988 г. Тогава между него и Солеймани се завързва приятелство за цял живот.

"Ние сме деца на войната", заяви Гаани пред иранска медия.

След края на войната той се присъединява към силите "Кудс" и е позициониран в провинция Хорасан, която граничи с Афганистан и Туркменистан.

Докато Солеймани се обръща на Запад, Гаани фокусира вниманието си на Изток - води борба срещу трафика на наркотици и подпомага усилията на Северния алианс в Афганистан да изтреби талибаните.

За Гаани също се говори, че е обръщал повече внимание върху всекидневната административна работа в "Кудс".

През 2012 г. САЩ налагат санкции срещу него заради активната му роля за финансирането на операциите на силите по света.

Солеймани успя да увеличи влиянието на Иран в Близкия изток - най-вече в Сирия, Ирак, Либия и Йемен. Тежката задача пред Гаани е да продължи политиките на генерала, който е възприеман за национален герой и бе най-властният човек в ислямската република след аятолах Али Хаменей.

"Трудно може да се очаква от Гаани, бюрократа, да повтори харизматичното лидерство на предшественика си", сподели Али Алфонех - старши сътрудник към Институра на страни от Арабския зали във Вашингтон. "Въпреки това Гаани ще упражнява влияние, благодарение на институционалната мощ на силите "Кудс".

Според специалиста Афшон Остовар анализаторите подценяват факта, че Революционната гвардия много малко "разчита на индивиди".

"Смъртта на Солеймани е удар, но няма да има разпознаваема промяна в регионалната мрежа или операции на Иран" допълни той.