Европарламентът вече има 705 депутати вместо досегашните 751 (виж графиката по-надолу).

Намаляването на броя се дължи на Брекзит. От вчера Великобритания вече не е член на ЕС.

В резултат 73-мата депутати от Обединеното кралство напуснаха Парламента. На тяхно място обаче дойдоха нови 27 представители от други страни членки на ЕС. Останалите 46 места се пазят в резерв за възможни бъдещи разширения на Съюза.

Кои са новите евродепутати?

Всички нови евродепутати бяха избрани по време на европейските избори през май 2019 г. В зависимост от правилата на отделните държави някои имена вече бяха потвърдени, докато други все още се очаква да бъдат получени.

В действителност остава да се потвърдят още само 5 имена. Сайтът на ЕП постоянно се обновява с актуализираните данни за евродепутатите.

Преразпределението

Нито една страна членка на ЕС не губи депутатски места. Не всички обаче ще имат нови представители. България е във втората група. Тя запазва досегашните си 17 евродепутати.

Допълнителните места се разпределят между 14 страни членки, за които се смята, че са по-слабо представени след демографските развития в тях. Новото разпределение взема предвид размера на населението на държавите, както и необходимостта от минимално представителство за европейските граждани в по-малките страни.

По този начин Франция и Испания добавят по петима евродепутати, а Италия и Нидерландия - по трима.

Брекзит ще доведе и до промяна в броя членове на парламентарните комисии и междупарламентарните делегации.