Президентът на Украйна Володимир Зеленски уволни шефа на кабинета си Андрий Богдан във вторник, съобщи Ройтерс. Назначаването на адвоката, който поддържа близки връзки с влиятелния олигарх Игор Коломойски, бе сред най-противоречивите решения на държавния глава.

Не бе представено обяснение за отстраняването, но то идва след като Зеленски сподели за вътрешни конфликти в правителството. Най-вероятно става въпрос за борбата между Богдан и Андрий Йермак - старши съветник на президента, който ще заеме поста шеф на кабинета. 

Опозицията в страната обвини Зеленски, че с назначаването на Йермак търси сближаване с Русия. Президентът обяви, че никога няма да продаде украинските интереси в преговорите с Москва.

Преди Богдан представляваше олигарха Игор Коломойски - един от най-богатите украинци. Коломойски притежава телевизионния канал, който превърна Зеленски в звезда. Връзките между двамата притесняват множество инвеститори.

Богдан представляваше Коломойски в правна битка срещу правителството по въпроса за контрола над най-големия търговски кредитор в Украйна - PrivatBank.

Богдан "никога не успя да се отърси от усещането, че е все още в лагера на Коломойски", сподели Тимъти Аш от "БлюБей Асет Мениджмънт".

"Неговото напускане, ще бъде добре прието от пазара, тъй като би дало надежда за стъпка напред в реформите, които на този етап изглежда буксуват", написа той малко преди да бъде потвърдена новината за уволнението на Богдан.

Йермак, бивш адвокат и филмов продуцент, стана главен герой по делото за импийчмънт на президента на САЩ Доналд Тръмп.

Той се срещна с личния адвокат на Тръмп Руди Джулиани в Мадрид миналата година в момент, когато лагерът на Тръмп притискаше Украйна да разследва сина на бившия вицепрезидент Джо Байдън - Хънтър, който е работил в украинска енергийна компания.

Текстови съобщения между Йермак и американски служители бяха използвани, за да се подкрепи обвинението за злоупотреба с власт срещу Тръмп.

Тръмп бе оправдан миналата седмица на гласуването в контролирания от републиканците Сенат.

Йермак също е участвал в преговори за размяна на затворници с Русия, което според него е важна стъпка към изграждането на доверие с Москва и търсенето на изход от войната, при която загинаха над 13 000 души.

В интервю през "Украйна 24" той изтъкна "конструктивната комуникация", която води с новия представител на Кремъл за Украйна - Дмитрий Козак.