Вечерта на 6 май мъж с пистолет се приближи до черен ван "Ланча Вояджър", който тъкмо потегляше от паркинга на болница в Ница, Франция. Вдигайки оръжието, той стреля през предното стъкло и нарани Елен Пастор, най-богатата жена в Монако, в гърдите, врата и челюстта. С друг изстрел шофьорът ѝ Мохамед Даруич беше прострелян в сърцето.

Докато стрелецът и негов спътник отпрашваха за Марсилия, жертвите бяха отарани в спешното отделение на болницата "Сен Рок" в Ница. Даруич почина 4 дни по-късно. Пастор каза на полицията преди да почине на 21 май, че няма представа кой би могъл да я атакува.

"Всички бяхме изумени. Тя беше много дискретна личност, а цялата фамилия Пастор са известни като съвсем нормални бизнесмени", казва пред агенция "Блумбърг" Фредерик Лоран, историк от Монако. "Те са най-богатата фамилия в княжеството, но техните бизнес дела бяха напълно нормални".

През следващите 7 седмици полицията събира телефонни разговори, записи от видеокамери, както и остатъци от ДНК в хотелската стая на стрелеца. Следите водят до Войчех Яновски, почтен консул на Полша в Монако и дългосрочен партньор на дъщерята на Елен Силвия. Неговият фитнес треньор Паскал Дориак признава пред полицията, че Яновски му броил 140 000 евро, за да организира нападението, съобщи прокурорът Брис Робен на пресконференция в Марсилия на 27 юни.

Адвокатът на Дориак Жан-Робер Нгуен Фун потвърждава в телефонно интервю, че клиентът му е признал участието си в престъплението и е обвинил Яновски като поръчител.

Семейно богатство

Спорд Робен Яновски е поръчал атентата, за да получи достъп до имуществото на 77-годишната Елен, което е част от семейно богатство за над $ 13 млрд. по изчисления на Блумбърг.

Самият Яновски твърди, че е невинен.

"Твърденията на Дориак, че Яновски е поръчал убийството, са неверни", казва адвокатът му Ерик Кампана. "Той няма да получи нищо от наследството, защото няма брак със Силвия", обяснява Кампана.

Имуществото, за което става въпрос, принадлежи на разклонение от фамилията Пастор, клан, който построи по-голямата част от емблематичните сгради на Монако и притежава хиляди апартаменти в най-скъпия пазар на недвижими имоти в света. Двете деца на Елен Пастор - Силвия и Гилдо, наследяват имущество за по $ 1,2 млрд., като по този начин се присъединяват към още четирима милиардери, членове на фамилията Пастор.

Нито един от тях досега не е присъствал в публична класация на най-богатите хора на Земята.

"Невъзможно е да направиш каквото и да е, без в един момент да стигнеш до фамилията", казва Макс Райърсън, предприемач, който живее в Монако и държи Club 5 Thousand, частен онлайн клуб за свръхбогати хора. "Ако искате хубав апартамент, ще трябва да го наемете от Пастор. Те са част от живота."

Влиянието на фамилията в Монако се вижда от петминутното пътуване, което отнема придвижването от плажа "Лаврото" до "Казино Скуеър" в центъра на княжеството. Отсечката е доминирана от високите жилищни сгради, всичките които са построени и стопанисвани от Пасторови.

В единия край стои 29-етажната "Рокабела", една от най-луксозните жилищни сгради в Монако, чийто мраморни фоайета, високи тавани и панорамна гледка към Средиземно море привличат наематели като милиардера Филип Грийн и певицата Шърли Беси. Подредена покрай изкуствания плаж, стърчи цяла поредица от сгради, построени от Пасторови през 70-те и 80-те години на миналия век - "Бахиа", "Ещорил", "Форментор", "Колумбия", "Хюстън Палас" и "Емили Палас".

Елен Пастор беше последният жив представител на третото поколение на фамилията, като контролираше дружеството Нelene Pastor Pallanca SAM, в чиито активи са "Бахиа" и "Емили", както и апартаментните комплекси "Трокадеро", "Континентал" и "Скулкил" и офис комплекса "Гилдо Пастор Сентър" с разгърната площ от над 40 000 кв. метра. Блумбърг оценява сградите на $ 3,7 млрд.

47-годишният Гилдо и родената през 1961 г. Силвия са наследници на поне две трети от имуществото според Гражданския кодекс на Монако, като всеки ще получи по близо $ 1,2 млрд. При това, без да плати такса наследство, защото такъв е законът в града-държава.

Наследниците на починалите двама братя на Eлен също притежават мултимилиардни парчета от пейзажа на Монако. Собствеността на този клон на фамилията се оценява на $ 5,4 млрд., като всеки от наследниците на Виктор Пастор - Филип, Мари-Eлен, Жан-Виктор и Патрис, държат по над $1 млрд.

Наследниците на другия брат - Мишел, са петима и си поделят $ 3,8 млрд.

Собствеността на фамилията не е публично огласявана и Блумбърг прави оценка за нея на основата на разговори с местни брокери на имоти, доклади за строителство, както и посещения на място.

Тесни връзки

Фамилията пристига в княжеството през 1880 г., като основите са положени от Жан-Баптист Пастор, зидар от Лигурия.
Компанията му JB Pastor & Fils участва в много от най-големите обществени проекти, като построява първия стадион в Монако. След Втората световна война синът му Гилдо купува големи парчета земя покрай морето в района "Ларвото", като там изгражда и подземна железница, един от проектите на принц Рение Трети, който иска да съживи града-държава.

Основите на фамилната империя се полагат в Ларвото, след като през 1966 г. те получават разрешения за строителство. Прилагайки фамилната мантра никога да не продават собственост, те натрупват над 1800 апартамента в портфейла си според изчисления на Блумбърг. Френското издание "Л'Експрес" ги пресмята на над 4000.

След смъртта на Гилдо през 1990 г., империята е парцелирана между трите му деца Виктор, Елен и Мишел.

Състоянието им нарасна сериозно заради прилива на свръхбогати в Монако. Това е най-гъсто населената държава в света, с 36 950 жители на площ от едва 1,95 кв. километра. Населението ѝ се е увеличило с 48% от 1975 г. насам. И притокът на богаташи не спира заради ниските или почти никакви данъци върху доходите, местоположението и мекия климат. Цените на недвижимите имоти са най-високите в света, като квадрат в апартаментите от най-висок клас е около 90 900 евро.

Убийството на Елен привлече фокуса на медиите към фамилията, чийто бизнес все повече се разширява и извън пределите на Монако. Наследниците на Мишел Пастор притежават брокера на недвижими имоти John Taylor, както и част от френската аукционна къща Artcurial. Синът на Елен Гилдо, който получи инсулт тази година и беше посетен от майка си в деня на нейното убийство, е собственик на производителя на електромобили Venturi, който поддържа отбор във Formula-E, сред чийто поддръжници е актьорът Леонардо ди Каприо.

Елен е била само рентиер, но доходите от наеми са били напълно нодсатъчни, за да дава на всяко от децата си по 500 000 евро месечно джобни. Според прокурорите те не са стигали за Яновски, който бил задлъжнял с над 9 млн. евро.

Трудно е да се намери умисъл за престъплението. Но версията за семейната драма устройва обществото, казва Лоран.