Вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева нареди пълна проверка на всички издадени дипломатически и служебни паспорти през последните 10 години. Това съобщиха от МВнР, което по закон издава въпросните два вида лични български документи. Издаването на всички останали видове документи е работа на МВР. 

Причината за проверката е информацията от петък, че бизнесменът Васил Божков и партньорът му и собственик на "Левски" Георги Попов имали служебни паспорти, издадени през август 2019 г., макар и вече анулирани - през февруари тази година, след като на двамата бяха повдигнати по няколко задочни обвинения, сред които и  за участние в организирана престъпна група. Двамата са в Абу Даби, откъдето българските власти искат екстрадицията им. 

Божков и Попов напуснаха пределите на държавата преди да им бъдат предявени обвиненията през януари т.г. и преди да бъдат обявени за издирване. Те не са пресекли българската граница с въпросните документи.

Служебните паспорти от 2019 г. са практически подновени документи, защото срокът на предишните им от същия вид е изтекъл. Те на свой ред са били издадени през 2016 г - по думите на МВнР от петък - след писмо от Министерството на спорта. Оттам обаче обявиха след това, че не са били инициаторът Божков и Попов да имат служебен паспорт през 2016 г. - само "дали мнение", че не виждат пречка бизнесмените да получат документите. Това станало в рамките на съгласувателна процедура.

Божков и Попов са в Управителния съвет на Българския съюз за физическа култура и спорт (БСФКС). Оттам и било поискано да притежават паспорти от МВнР - заради ангажиментите им ло линия на съюза. Оказа се, че на Божков документ е бил издаден още през 2011 г. 

Така заради този случай МВнР прави вътрешна проверка. Комисия ще трябва да установи броя на издадените служебни и дипломатически паспорти, основанията за тяхното издаване, както и да направи препоръки за промяна на действащата нормативна уредба в случай на необходимост.

Разпити в спецпрокуратурата 

Междувременно по темата текат разпити в Специализираната прокуратура в София, заявиха източници на Клуб Z. Разследванията срещу Божков текат именно там - заради това, че според държавното обвинение става дума за "организирана престъпна група".

По информация на БГНЕС сутринта са били викани вицепремиерът Захариева и министърът на спорта Красен Кралев. По-късно от Министерството на спорта опровергаха тази информация и се разграничиха категорично от случая.

"Във връзка с информация, публикувана в БГНЕС, със заглавие: „Захариева и Кралев на разпит за паспортите на Божков и Попов“ категорично заявяваме, че министър Красен Кралев не е призоваван под никаква форма да дава показания по тази или друга тема. Министър Кралев никога не е подписвал каквито и да е документи, свързани с процедура по издаване на лични документи на Васил Божков и Георги Попов.

Разграничаваме се от темата с паспортите на Васил Божков и Георги Попов и заявяваме за пореден път, че Министерство на младежта и спорта не е инициатор или съучастник в издаването на паспорти на двамата. Опитите за пришиване на ММС към издаването на паспорти на Васил Божков и Георги Попов са откровена манипулация на общественото мнение", пише дословно в съобщението, към което е прикачена и позицията на ведомството от петък.

Припомняме какво пишеше - дословно - в официално съобщение от МВнР, отново от петък: 

"МВнР е издало служебни паспорти на Васил Божков и Георги Попов на 26 август 2019 г. като членове на УС на Българския съюз за физическа култура и спорт. Тези паспорти са издадени във връзка с изтичането на срока на предишните им служебни паспорти, издадени през 2016 г. на основание на писмо от Министерството на младежта и спорта."

 

Вицепремиерът Захариева днес е в Скопие за срещата на Берлинския процес, посветен на Западните Балкани. 

За разпит бе повикан и зам.-министърът на външните работи Георг Георгиев, който при влизането си в институцията заяви, че няма представа защо е там. Извикани били и спортни деятели. 

Припомняме, че към август 2019 г., когато са издадени документите на Божков и Попов, днешните обвиняеми са били свободни граждани, срещу които няма данни да е било в ход някакво разследване.