9-годишно англичанче е новият случай на COVID-19, установен у нас, съобщи тази сутрин началникът на националния щаб за борба с вируса ген.-майор Венцислав Мутафчийски. От думите му стана ясно, че чичото на детето, който също е в България, е бил контактен в родината си със сестра си - заразена с коронавируса. 

"Това е още един пример за върховна безотговорност при пътуването. И точно това е големият проблем сега на туристическия ни бизнес и хотелите - че в стремежа си да запазят бизнеса, приемат хора, които са абсолютно безотговорни", посочи началникът на щаба, препращайки към случая от вчера, когато стана ясно, че варненец с установен COVID-19 е пътувал до най-заразените райони в Италия и връщайки се у нас е бил контактен с десетки хора.

Стана ясно и че детето и семейството му са у нас, за да карат ски в Банско. По този повод Мутафчийски посочи, че ски курортите са опасно място - заради "преохлаждане на носоглътката", което отхлабва защитата й.

"Ски курортите се оформят като една много интересна дестинация за разпространение. Там ще трябва много сериозна работа да имат колегите от РЗИ", заяви началникът на щаба.

С това регистрираните у нас случаи стават общо 53, като двама души за жалост починаха.

Благодарности за дисциплината

Мутафчийски обаче похвали поведението на българските граждани. По думите му се забелязвала отчетлива тенденция на съобразяване с препоръките на властите. 

"Искам да изкажа своята благодарност на всички български граждани, които разбраха сериозността на положението и се съобразяват с предписанията да стоят вкъщи, да не се разхождат излишно. Това ще ни даде възможност и ние да не бъдем прекалено твърди в изискванията си. Щом се забележи тази мобилизация в обществото, тогава не е нужно да пренатягаме положението", посочи той.

Мутафчийски благодари и на хората, излезли снощи на балконите си, за да аплодират медиците на първа линия - както правят в най-засегнатата от COVID-19 страна в Европа - Италия. И допълни, че медицинските лица са денонощно на работните си места, не се прибират вкъщи и няма и да се приберат поне още две седмици.

"Също така не мога да спестя и благодарността за подкрепата от обществото, изразена с един безобиден акт, но е много показателен - за ръкоплясканията за нашите медици, които се грижат за болните от коронавирус. Благодаря им!"

Относно състоянието на хората с вече установен коронавирус, Мутафчийски посочи, че най-застрашена е 80-годишна пациентка, настанена в "Пирогов", но състоянието й е стабилно. Тази нощ за болнично лечение е била приета и друга жена - гражданка на Северна Македония, регистрирана с вируса, но досега към нея е било прилагано домашно лечение. Според директора на болницата обаче приемането й не е било нужно, но жената "най-вероятно е изпаднала в паника". 

Мутафчийски предупреди, че средният период, при който вирусът се "изчиства" от инфектирания организъм не е 14 дни, а минимум 21 дни, като след тях трябва да се докаже с отделно изследване, че човекът е излекуван. Става въпрос за граждани с установена инфекция и с леки клинични оплаквания, които не се нуждаят от болнично лечение и са в домашна изолация.

Български случай в чужбина

Български гражданин, който живее постояноо в Сингапур, е заразен с новия коронавирус COVID-19, съобщиха тази сутрин и от външното министерство. 

Мъжът е на 53 години и е тествам положително след като е станало ясно, че е пътувал до Франция в периода около 10 март. Потвърждението за болестта е направено на 15 март. 

В момента той се намира в изолатора на Националния център за инфекциозни болести (NCID) в Сингапур. Според данните на МВнР - той се чувства добре и е в стабилно състоние. 

Властите в Сингапур са информирали хората, които са били в близък контакт с българина. Те са помолени да спазят 14-дневния карантинен период, да следят темепературата си и общото си здравно състояние. 

Посолството ни в Джакарта следи ситуацията отблизо и остава в контакт с местните власти, казват още от МВнР.