Петиция с искане да бъде изпратена в Космоса без право на връщане Валентина Терешкова, първата жена космонавт, се появи в сайта Change.org. Инициатор на подписката е Ариета Болшакова, учителка по история и обществознание. До момента петицията е събрала над 12 хиляди подписа.

Причината за появата на това искане е фактът, че именно депутатката в руската Дума Валентина Терешкова предложи поправка в Конституцията на Руската федерация, с която се дава възможност на Путин да остане президент поне до 2034 г.

„Гражданското общество, като признава заслугите на Валентина Владимировна, моли госпожа Терешкова да бъде изпратена обратно в Космоса, по възможност безсрочно и завинаги, без право да се връща на земята, тъй като тя се справи по-добре като космонавт, отколкото като депутат в представителен орган, изразяващ мнението на народа – единственият източник на власт в РФ“, се казва в текста на петицията.

По-рано в същия сайт се появиха подписки с настояване Терешкова да бъде лишена от званието „почетен гражданин“ на гр. Тутаев и да бъде преименувана улицата, наречена в нейна чест, в град Артьомовски.

Площад Славейков