В борбата с коронавируса много важен елемент е личната хигиена.

За това напомни проф. Емил Воденичаров от катедра "Хигиена" на Медицинския университет в София.

Най-дълго вирусът остава по металните повърхности. Това прави входните врати и брави много опасни, предупреди проф. Воденичаров по Нова тв.

Проникването на вируса става чрез лигавиците – очите, носа и устата.

"Най-голям виновник за пренасянето на това тежко заболяване са ръцете. Те трябва да се мият при всяко хранене и вземане на лекарства. При жените е важно ръцете да са чисти и при гримиране, както и когато си поставяме контактни лещи на очите. Миенето на ръцете трябва да става със сапун", каза специалистът.

Измиването на плодовете и зеленчуците става с вода, но не и с дезинфектанти. Обувките трябва да се събуват още в началото на жилищното помещение. Връхните дрехи трябва да бъдат изнесени навън. 

"Най-мръсният аксесоар е телефонът ни. Учените са установили, че там има 10 пъти повече микроорганизми от тези по тоалетните чинии. Това е един контейнер за зарази", допълни проф. Воденичаров.

При почистване вкъщи и липса на дезинфектант може да се използва белина, както и парочистачка.

Според цитирани в сп. "Тайм" изследвания на американски учени вирусът може да остане и три часа във въздуха, около четири часа върху мед, до 24 часа на картон и 2-3 дни върху пластмаса и неръждаема стомана.

В друго проучване, публикувано в сп. Journal of Hospital Infection, в което се анализират 22 изследвания на други коронавируси, учените стигат до извода, че средно вирусите остават на металните, пластмасовите и стъклените повърхности при стайна температура 4-5 дни, като в някои случаи, в зависимост от влажност и температура на въздуха, могат да се задържат до девет дни.

Колко точно се задържа на платове - не е ясно, но се смята, че е по-малко, отколкото на гладки повърхности като металните.