Ветото на президента Румен Радев над два от текстовете в закона за извънредното положение - за замразяването на всички цени и за наказание затвор за "невярна информация" за заразни болести - обедини управляващи и опозиция.

За по-малко от 20 минути спешно заседание на правната комисия в Народното събрание реши да подкрепи мотивите на държавния глава. Още днес се очаква този консенсус да се реализира и в пленарната зала. 

Радев върна две неща от приетия в петък закон. Първото - промени в Закона за защита на потребителите, предложени от левицата, които предвиждаха цените на всички стоки и услуги да замръзнат на средноаритметичните си стойности от последните 3 месеца преди въвеждането на извънредното положение заради коронавируса. Мотивът на социалистите бе, че така ще се бори спекулата, но бизнесът скочи, че това на практика отменя пазарната икономика по време на кризата. Мерките щели да забранят на търговците не само да повишават цени, но и да свалят цени, това щяло да доведе до неизбежен дефицит на стоки и т.н. Предложението бе на БСП, но стана законодателен факт благодарение на гласовете на ГЕРБ.

"Ветото на президента е шанс. Компенсира бързината на приемане на "извънредния закон", която невинаги значи качествено законодателство", призна Крум Зарков от БСП. 

Призна още, че спорните предложения не са били достатъчно добри, но левицата остава на позиция, че не може някой да се опитва да прави пари на гърба на хората и БСП ще внесе нови законови изменения, които да "пазят" от спекулативен ръст на цени на основни продукти по време на криза. 

Оправданието на ГЕРБ за приемането на разпоредбите бе "да покажем на хората, че в такава трудна ситуация може да има и консенсус" - по думите на депутата Красимир Ципов. 

Вторият текст бе промяна в Наказателния кодекс, с която се въвежда затвор до 3 години и до 50 000 лв. глоба, ако някой разпространява "невярна информация за заразна болест". Този текст още по време на дебатите в пленарната зала бе обявен от опозицията за посегателство срещу свободното слово. Радев е на същото мнение и предупреди за цензура и автоцензура. 

Идеята бе подкрепяна от главния прокурор Иван Гешев, от правосъдния министър Данаил Кирилов, а и днес - въпреки че ГЕРБ ще гласува "за" отмяната му и ще се съобрази с ветото на Румен Радев - Ципов заяви, че не е вярно, че понятие "невярна информация" не съществува в правото ни. Давайки пример с други два текста от НК, където то фигурира (макар че не каза, че някъде в законодателството съществува дефиниция - б.р.).

Засега нова редакция на Наказателния кодекс, която да "бори" фалшивите новини за заразни болести, не е предложена. 

Народното събрание се събира в 13 ч. на извънредно заседание, за да гласува ветото на Румен Радев. ДПС също ще го подкрепи.