"Ако парламентът се събере и реши да разпусне държавата България – може да го реши. Аз обаче ще бъда против".

С тези думи вицепремиерът и министър на отбраната защити двата големи инвестиционни проекта в армията - за купуване на военни кораби и за машини за пехотата, приети от Народното събрание още през 2018 г. Третият голям проект бе за нови изтребители, но по него договорът бе подписан миналата година - за 8 самолета F-16, плащането също бе реализирано, в резултат на което разходите за отбрана надхвърлиха изискваните по силата на членството в НАТО 2% от БВП.  

Искания за отмяна на инвестициите в модернизацията на армията дойдоха и от БСП, и от "Воля". Вицепремиерът обаче припомни, че и двата проекта са гласувани вече от парламента и само той може да ги "отмени" или отложи. Уточни още, че заради пандемията от коронавирус в момента преговорите за придобиване на въоръжение са "замръзнали" и не се очаква така или иначе до края на годината да бъдат подписани договори. Освен това - за разлика от самолетната сделка със САЩ, при поръчка на кораби има заложено разсрочено плащане за 6 години, а при машините за пехотата - от 9 години. Тоест тази година не се очаква разход по това перо. 

„Парламентът реши да се придобият нови самолети, кораби и бойни машини. В момента техниката е на над 30 г. Ако не се погрижим за нашата отбрана, няма кой да го направи. Аз съм против този популизъм. Ако искат да разпуснем армията или и военните да не получават заплати, понеже опозицията така е казала", възмути се Каракачанов.

По думите му и неотдавнашна реплика на финансовия министър по повод военните инвестиции не е била разбрана правилно - Владислав Горанов искал да знае кога ще се наложат плащания, а от военното министерство му обяснили, че няма да е тази година. 

"Ние говорим за НАТО, бием се гърдите, обясняваме какви европейци сме", добави още министърът, заявявайки, че след всяка икономическа криза следват политически проблеми в света и посочи и Сирия, и Либия като примери - "Какво ще спечелим, ако пестим от сигурност?".

"Ще си платя глобата, когато получа заплата"

Вицепремиерът Каракачанов обяви, че вече е получил глоба заради това, че бе заснет по време на извънредното положение и при действащи мерки срещу коронавируса да седи на пейка в градинка в компания на свой служител, въпреки забраната за събиране на обществени места и при неспазване на дистанция. Наложената му глоба е по новите правила в закона - не 5000 лв., както беше преди, а 300 лв., колкото стана след промените в "извънредния" закон. 

"Когато започна да получавам заплата – ще си платя глобата", заяви министърът.

И припомни, че по силата на друго спорно решение на народните представители, по предложение на ГЕРБ, но с единодушна подкрепа, не само депутатите, но и министрите са задължени да даряват заплатите си в Министерството на здравеопазването. (По силата на същото решение без заплати са и целите политически кабинети във властта, шефовете на агенции и дори представителят на оперативния щаб срещу коронавируса доц. Ангел Кунчев. Очаква се ревизия на въпросното решение, но засега проект не е внесен - б.р.)

Каракачанов допълни, че за него важат същите правила като за гражданите и след като е нарушил правилата - ще си понесе наказанието. 

„При положение, че близо 3 години си получавал министерска заплата – имаш някой лев заделен и нормални спестявания. Правиш си сметка малко повече. Хората, останали без работа, как живеят – по същия начин“, добави вицепремиерът, попитан как живее. 

Припомняме, че ограниченията за заплати важат в рамките на извънредното положение. Според времето, в което бе прието решението на парламента, то би трябвало да засяга месечните възнаграждения за април и май месец (извънредното положение засега е до 13 май - б.р.)

 Каракачанов обяви, че бил военният министър, продал най-малко военни имоти от началото на мандата си досега и още като е заел поста е обещал, че "подаръците свършиха". В момента нямало военни имоти, обявени за продан, а на част от наличните имало идея да се построят жилища за военнослужещи.