26 пациенти с COVID-19 има в "Александровска". Двама са в реанимация. В интензивното отделение могат да бъдат настанени още 13 болни. А в инфекциозно отделение има легла за още 10 души.

Това съобщи директорът на болницата проф. Костадин Ангелов по БНТ.

Той добави, че при необходимост тези цифри на легла могат да бъдат разширявани.

 "Направили сме организация в болницата, дано не се стига до това", каза още проф. Ангелов

През последното денонощие в "Александровска" има два смъртни случая.

"Не виждам тенденция за намаляване на пациентите. Тези цифри, които бяха съобщени сутринта на брифинга, са очаквани", смята той.

Директорът на болницата разказа и какви предпазни мерки вземат, за да опазят здравето и живота и на медицинския персонал, и на всички болни. Вътрешноболничните инфекции се оказаха сериозен проблем след случаите с болница "Св. Иван Рилски", а особено с болницата във Видин. 129 медици са вече заразени в България. 

Всеки от служителите, които имат досег с пациенти, трябва да е с маска, шлем, носенето на предпазни средства се контролира на всеки два часа.

На персонала са били направени 1200 бързи теста. 3,8 на сто или 43 от тях са позитивирани различни антитела. Тези хора са били тествани и с PCR  методика, след което един служител на болницата се е оказал положителен, но заразяването му нямало общо с работата му , а с дъщеря му, която се била върнала от Франция. Положителен тест е дал и епидемиологът на болницата, отчете проф. Ангелов.

Екипите, които влизат в сектора за пациенти с коронавируса, се тестват при влизането и след като излязат, уточни още той.

Допълнителни мерки са предприети, след като заповед на министъра на здравеопазването позволи плановия прием в болниците.

Новопостъпилите пациенти в УМБАЛ "Александровска" се изследват задължително с бърз тест и им се прави рентгенова снимка на белия дроб. В кръвната им картина се следят определени показатели и накрая се взема решение дали даден човек може да е заразен.

Проф. Ангелов коментира и какви са наблюденията при тях от използването на антималарийни препарати като хлороквин и хидроксихлороквин в лечението на COVID-19. Тези медикаменти бяха провъзгласени от американския президент Доналд Тръмп като едва ли не открито лекарство за пациенти с коронавирусна инфекция. По-късно се оказа, че страничните ефекти и противопоказанията им са твърде много. 

"Даваме изключително внимателно хлороквин, под строг контрол и само в случаите, когато е жизненонеобходимо", обясни лекарят.

Той допълни, че не разполага с данни за повторно заразени пациенти.