Министърът на отбраната на САЩ Марк Еспер разпореди да бъдат пренасочени част от средствата, предназначени за финансиране на проекти, насочени за противодействието на Русия в Европа, към изграждането на стената на американската граница с Мексико.

Това съобщи Пентагонът, предаде "Блумбърг", цитиран от Фокус.

Според агенцията става дума за редица проекти в Европа в рамките на така наречената европейска инициатива за ограничаване и противодействие на Русия.

Това е дългогодишна програма, предназначена да „противодейства на агресията от страна на Русия в региона чрез възстановяване на широко военно присъствие на САЩ“ на континента и изграждането на военните възможности на партньорите.

По-конкретно решението се отнася за проекти за създаване и разширяване на военна инфраструктура на обща стойност 545 млн. долара в Норвегия, Германия и Испания. От тях над 200 млн. долара могат да бъдат преразпределени в полза на изграждането на стена на американско-мексиканската граница.

Освен това се подчертава, че работата по чужди проекти не е напълно спряна, но ще бъде отложена поради трудности, свързани с пандемията от коронавируса. Разходите за изграждането на някои военни съоръжения в САЩ също ще бъдат намалени, за да може да бъде финансирана стената.