Стремителен спад на цената на петрола, но и необичаен отпор от местните племена: проектът за футуристичен мегаполис Неом, който е стълбът на икономическия план на саудитския престолонаследник Мохамед бин Салман, е изправен пред редица трудности, информира Франс прес, цитирана от БТА.

Проектът за 500 милиарда долара предвижда изграждането на мегаполис на крайбрежието на Червено море, в северозападната част на Саудитска Арабия. Неом е проектиран като футуристичен градски ансамбъл, който създава представа за научнофантастична суперпродукция с летящи таксита и интелигентни роботи.

Той обаче среща неочаквана съпротива от местното население в страна, която има репутацията, че не толерира различното мнение. Противниците на проекта "Неом" твърдят, че той е замислен като анклав за изгнаниците с по-либерални нрави и няма да е от полза за местните жители. През април този конфликт беше белязан от убийството на член на племето хувейтат, за когото се твърди, че е загинал, защото отказал да даде земите си.

Според агенцията за държавна сигурност на Саудитска Арабия този "издирван" мъж е починал, тъй като се е противопоставил на ареста си, а в дома му са открити оръжия.

Отговарящите за проекта "Неом" заявиха, че 20 000 души трябва да бъдат изселени, за да може да се построи този футуристичен град. Според тях има всички предпоставки първите обекти да бъдат завършени преди 2023 година.

Правителството е подготвило за всички изселени освен нови имоти и щедро парично обезщетение, потвърди пред АФП саудитски източник, свързан с проекта.

Макар официалните медии обаче да публикуваха ангажимент за преданост на племето към саудитските управници, много от членовете му са отхвърлили компенсациите, потвърдиха активисти.

Проблемите с племето задълбочиха финансовите усложнения по проекта "Неом" в страна, силно зависима от петрола, чиито цени се понижиха на фона на епидемията от COVID-19.

Саудитското правителство подготвя болезнени бюджетни съкращения, заяви неотдавна министърът на финансите Мохамед бин Абдула ал Джадаан, без да уточнява дали те ще засегнат "Неом".

Според американския мозъчен тръст "Суфан" рекордният спад на котировките на черното злато и нарастващият демографски натиск са сериозно предизвикателство за плановете на престолонаследника да изпълни амбициозната програма от реформи.

Хай-тек градът Неом е перлата в короната на тази футуристична визия за Саудитска Арабия, допълва тръстът.

Въпреки всички трудности принц Мохамед бин Салман изглежда е решен да продължи с "Неом", представян като регионалната Силициева долина.

Рияд вдига 3 пъти ДДС

Междувременно Би Би Си съобщи, че Рияд ще вдигне безпрецендентно ДДС ставката цели три пъти над сегашното ниво. Целта на упражнението е попълване на изтънелия от ниските постъпления от петрола бюджет. 

Този вид данък беше въведен едва преди две години като символ на идеята на Салман да се оттърве от пряката си зависимост от петрола и тогава беше сложен таван от 5% ДДС на повечето стоки. Идеята е сега тя стане 15%.

"Тези мерки са болезнени, но необходими за поддържане на финансовата и икономическата стабилност в средносрочен и дългосрочен план и за преодоляване на безпрецедентната коронавирус криза с възможно най-малко щети", обясни Мохамед ал Джадаан - финансов министър на кралството. 

Припомняме, че обявеният дефицит на Саудитска Арабия се очаква да достигне до 9 милиарда долара само за първите три месеца на годината. Петролните приходи са се сринали с над 20%.