Националният статистически институт отчете, че за първа седмица от началото на кризата с разпространението на коронавируса новите безработни у нас са по-малко от новоназначените на работа. Точните данни показват, че в седмицата между 18 и 24 май без работа са останали малко над 7200 души, докато такава са си намерили 8028 души. 

Този тип статистика се води от 3 февруари насам, подчертават от института и допълват, че в никоя друга седмица преди тази не е имало такова съотношение на работните сили. Дори напротив - в първите седмици на март се забелязваше рязко увеличаване на беработицата. Очевидно обаче разхлабването на противоепидемичните мерки и стартирането на работата на повечето предприятия е дало резултат и хората се завръщат по работните си места. 

Това е общата картина, но тя не важи за всички области. Според данните София е назад в класацията, като са отчетени над 1200 нови безработни и под 900 новостартирали работа. Най-тежко е положението във Видин и Монтана, а най-добро - в Благоеград и Бургас. 

Морският град дори може да се похвали, че тенденцията за по-висока заетост е тръгнала още от предишната седмица и е успяла да се задържи. Вероятно причината е в отварянето отново на заведенията с градини и подновяването на работа в малките хотели.  

Генерално до момента кризата, предизвикана от разпространението на коронавируса и мерките срещу него, е отнела работните места на над 175 000 души. За този период нова работа са намерили малко над 66 000 души.