"Намаляването на брутния ни вътрешен продукт през април на тази година е най-голямото, което Великобритания някога е виждала в историята си. То е три пъти по-голямо от миналия месец и почти десет пъти по-голямо от най-тежкия ни момент по време на цялата коронакриза."

Горните думи, цитирани от "Бизнес инсайдър", са на Джонатан Атоу - заместник национален статистик по икономическа статистика на Великобритания. Те идват по повод на шокиращите данни за стопанския живот на Обединеното кралство от тази сутрин, които казват само едно - икономиката на Острова се е свила с цели над 20% през четвъртия месец на тази година. 

Данните, които представи Атоу, показват, че почти всички области на икономиката са били засегнати, въпреки че "кръчмите, образованието, здравеопазването и продажбите на автомобили дават най-сериозна тежест в общия процентен спад".

Освен това, отчита той, външната търговия на кралството е рязко свита заради световните ограничителни мерки в борбата с коронавируса. Услугите за производство на храни и напитки отчитат грандиозен срив най-вече заради затварянето на ресторанти и заведения.

Изданието припомня, че Великобритания въведе мерки за пълно блокиране на страната на 23 март, до момента заразените там са над 292 000 души, а цели 41 000 са починали. Данните са актуални към днешна дата и са на университета "Джонс Хопкинс".