Великобритания няма да иска удължаване на преходния период след 31 декември т.г.

Това обяви днес Марош Шефчоввич – зам.-председател на Еврокомисията, отговарящ за междуинституционалните отношения.

Решението е обявено от министъра на британския кабинет Майкъл Гоув на днешното заседание на съвместния комитет "ЕС-Великобритания" за прилагането на Споразумението за напускане на Обединеното кралство. Той удевомил за това Шефчович и главния преговарящ от страна на ЕС Мишел Барние.

1 юли е крайният срок, в който Брюксел и Лондон могат да договорят удължаване на преходния период за срок от 1 до 2 години. Ако това не стане, до края на годината трябва да бъде договорено споразумение за бъдещите отношения.

След три дни пък британският премиер Борис Джонсън ще има видеоконференция с ръководителите на евроинституциите - Урсула фон дер Лайен на ЕК, Шарл Мишел на Европейския съвет и Давид Сасоли на Европарламента.

Съвместният комитет трябваше до края на месеца да реши за или против удължаването. Следващата му среща е чак в началото на септември. Това означава, че ЕС смята решението на Лондон за окончателно приключване на тази дискусия, обясни Шефчович.

Той казал на Гоув, че Съюзът остава отворен за удолжаване. На което британският представител отговорил:

„Вземаме това решение окончателно.“

„В този контекст двамата се разбрахме да ускорим прилагането на Споразумението за напускане и да ускорим нашанта работа“, каза еврокомисарят.

И макар днешната среща да е преминала в добра атмосфера, предстои да бъде свършена още много работа по прилагането на различни аспекти от –Споразумението. Става дума най-вече за Протокола за Ирландия и Северна Ирландия. От Лондон не са предоставили достатъчно подробности как ще действа този протокол.