"Няма да спра проекта, ако това ме питате. Знам, че това ви е мерак всичките - да ходя като една екологична бухалка и да спирам навсякъде кой каквото не му хареса!"

И още:

"Видях го по телевизията, много интересен обект. Не ми прилича на защитна стена, но предполагам, че пред него ще има хотел. Може би по проект е много хубав хотел."

Думите са на министъра на екологията Емил Димитров-Ревизоро, който демонстрира очевидно нежелание да разговаря с журналистите - особено по темата със скандалния строеж при Алепу. Поантата бе следната: аз нищо няма да направя, има си прокуратура и "система", които трябвало да се произнесат (макар част от казуса да са екоразрешителните). Според Ревизоро трябвало да се чуе инвеститорът - какво той имал да каже.

Припомняме, че "Алепу вилидж" и изпълнителят "ГБС тТурс" (дъщерно на "Главболгарстрой" дружество) отказват да оповестят проекта за курортния комплекс, който трябва да бъде изграден върху основите на спорното противосвлачищно брегоукрепително съоръжение. Обявиха в изявление такава готовност, но след като приключи проверката, назначена от Върховната касационна прокуратура. Вчера ВКП се произнесе - протестира строителното разрешително и поиска спиране на дейностите. Мотивът - главният архитект на община Созопол е издал две строителни разрешителни в рамките на половин година, като обявява второто за нищожно. По-любопитно е какво се случва между двете разрешителни - инвеститорът внася изменение в проекта, с което се променя видът на брегоукрепителното съоръжение. А още по-любопитното е, че регионалната екоинспекция, която е под шапката на министъра на околната среда и водите, е съгласувала проекта с изграждането на пилоти - или под формата на подпорна стена. А не конструкцията, която се намира сега на мястото.

Това обаче не притесни министъра, който днес бе в Бургас. Ревизоро първо се обиди, че били осигурени 3 милиарда за водоснабдяване и канализация - "едно от най-хубавите неща в България, обаче важно е Алепу".

"Ми... ще отговоря: Ще изчакам прокуратурата и системата да се произнесе и аз тогава ще се произнеса. Всичко, което е трябвало, нашите хора са го направили, каквото е трябвало становище са дали. Чакаме системата да се произнесе", опита се да сложи точка на въпроса.

Но журналистите продължиха да питат. 

"Видях го по телевизията, много интересен обект. Не ми прилича на защитна стена, но предполагам, че пред него ще има хотел. Може би по проект е много хубав хотел.  

Има си инвеститори, те да кажат какво е искано, какво е проектирано и какво е направено. 

Аз това, което знам, непрекъснато слушам на проектанта коя била жена му, на охраната коя била тъща му... Всякакви различни неща, а не този, който е поръчал проекта, той да излезе да каже.

Чувам всякакви други хора и вие ме занимавате кой на кого бил жена, кой на кого бил братовчед", заяви екоминистърът, без никой да го е питал за родата на проектантите и охраната, като видно препратката тук бе съпригът на вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева - Ангел Захариев, проектант на брегоукрепителното съоръжение.

На въпрос какво ще направи министерството, ако се стигне до съд и трябва да направи нова екооценка, Емил Димитров се обърна към журналистката, давайки пример със следната хипотетична ситуация:

"Ако вие се разведете и ми предложите брак, не съм сигурен, че аз ще го приема, но това е "ако". Като дойде "ако"-то, ще разговаряме, може вие да сте свободна, може аз да съм зает."

Ревизоро не бе много склонен да отговаря на въпроси и за казуси със замърсяване като този с Варненското езеро, при който стана ясно, че всички институции - от община през екоминистерство и регионалното министерство, са си замълчали за спукана отходна тръба. Това се е случило малко преди местните избори през миналата есен.

"Не знам дали има мръсна вода, или няма мръсна вода. Не ми формулирайте въпроса и отговора! Нито раздавам син флаг, нито раздавам кафяв флаг по Черноморието!"

И заяви на журналистите, че не бил в Бургас да им отговаря на въпросите.

Заради изказванията на Ревизоро за строежа на Алепу предизвикаха водачката на "Изправи се.БГ" и бивш омбудсман Мая Манолова да го призове да си подаде оставката, а строежът да бъде спрян. По думите й постовете си трябвало да сдадат и шефът на ДНСК Иван Несторов, и регионалният министър Петя Аврамова, защото обясняали, че т.нар. подпорно съоръжение не е хотел.