"Обединени патриоти", "Воля" и ДПС отново ще искат "да си качат цената" по време на консултациите с ГЕРБ за свикване на Велико народно събрание за приемане на нова конституция. Такова мнение изрази пред БНР политологът Евгений Дайнов. ДПС упражнява и в момента много голямо количество реална власт, посочи той.

Днес от ГЕРБ започват разговори в търсене на подкрепа на проекта им за нова конституция.

Според Дайнов ДПС и "Воля" ще се опитат да ловят риба в мътна вода и ако премиерът Бойко Борисов се съгласи да хванат тази голяма риба, то те ще подкрепят ГЕРБ.

"Воля" ще получат каквото искат и ще се подредят до ГЕРБ, но не виждам какво печели ДПС от хлътването в целия хаос на конституционно правене, когато обществото не иска нова конституция. Там ще бъде интересно", смята Дайнов. 

По думите на политолога ДПС, "Воля" и Обединени патриоти" не функционират като партии, а "имат свои групови интереси, които ние невинаги знаем какви са".

"Една партия винаги знае какво иска, защото тя го декларира. А те действат като корпорация, затова има корпоративни тайни и не се знае какво всъщност искат", коментира той.

Дайнов прогнозира увеличаващ се граждански натиск, за да "се избегне онзи чудовищен риск от счупване гръбнака на държавата около тази нелепа конституция".

"Това е възможност за счупване на държавата, властта да счупи държавата, опитвайки се да нахлузи своя конституция върху едно общество, което не иска тази власт", добави той.

Политологът изказа очакване за ескалация на провокациите от страна на властта и на нейните контрапротести. 

Според него "контрапротестът се опира върху властта и затова е агресивно явление", визирайки вчерашния погром над палатковия лагер пред Ректората на Софийския университет. 

По думите му блокирането на кръстовища в София е старо протестно явление.

"Това е стандартна софийска процедура от началото на 1990 година. Това е начинът, по който хората показват гражданско неподчинение. Ще има спорове доколко е правилно, но като си казал, че си граждански неподчинен, ти заявяваш, че нарушаваш някакви правила, иначе нямаше да е неподчинение", смята Дайнов.

 И обясни, че когато протестите са автентични, дори и да се срещнат демонстрации с различни политически пристрастия, както през 90-те години "сини" и "червени", няма опасност от насилие.

"Спомнете си - имаше размяна на реплики, но насилие не е имало. Контрапротестиращите не са с автентични позиции, а са провокация от страна на властта", припомни той.