Американският президент Доналд Тръмп заяви в петък, че се е оказал положителен за COVID-19 и е в изолация.
Тръмп има леки симптоми, според шефа на Белия дом Марк Медоус. Но диагнозата, по-малко от пет седмици преди изборите на 3 ноември, повдигна въпроси за това какво се случва, ако кандидат за президент или избраният президент умре или стане недееспособен, пише днес Ройтерс.

Ето какво американското законодателство и правилата на партиите предвиждат в тези сценарии.

- Може ли изборите на 3 ноември да бъдат отложени?

Да, но това е много малко вероятно да се случи. Конституцията на САЩ дава на Конгреса правомощието да определя датата на изборите. Според американското законодателство изборите се провеждат в първия вторник след първия понеделник на ноември, на всеки четири години.

Камарата на представителите, контролирана от демократите, почти със сигурност би възразила срещу отлагането на изборите, дори ако контролираният от републиканците Сенат гласува да го направи. Президентските избори никога не са били отлагани.

- Какво се случва, ако кандидат умре преди изборите?

Както Демократичният национален комитет, така и Републиканският национален комитет имат правила, които призовават членовете им да гласуват за заместващ кандидат. Въпреки това е вероятно твърде късно да се замени кандидат навреме за изборите.

Тече предсрочно гласуване, с повече от 2,2 милиона гласували, според Университета на Флорида. Крайният срок за смяна на бюлетините в много щати също изтече; пощенски бюлетини, които се очаква да бъдат широко използвани поради пандемията на коронавируса, са изпратени на избиратели в две дузини държави.

Освен ако Конгресът не забави изборите, избирателите все пак ще избират между републиканеца Тръмп и демократа Джо Байдън, дори ако някой умре преди 3 ноември, но ако победителят е починал, възниква нов набор от въпроси.

- Какво се случва, ако кандидат умре преди гласуването на Изборната колегия?

Съгласно системата на Изборната колегия, победителят в изборите се определя чрез осигуряване на мнозинство от „електорални гласове“, разпределени на 50 щата и окръг Колумбия пропорционално на тяхното население.

Членовете на Избирателната колегия ще се срещнат на 14 декември, за да гласуват за президент. Победителят трябва да получи най-малко 270 от общо 538 гласа в колегията.

Гласовете на избирателите на всеки щат обикновено отиват при победителя в народния вот в щата. Някои щати позволяват на избирателите да гласуват за всекиго, когото изберат, но повече от половината щати обвързват избирателите да гласуват за победителя.

Повечето щатски закони, които обвързват избирателите, не предвиждат какво да правят, ако кандидатът умре. Законът на Мичиган изисква избирателите да гласуват за печелившите кандидати в бюлетината. За сметка на това законът от Индиана гласи, че избирателите трябва да пристъпят към заместване на партията, ако кандидатът е починал.

В случай на смърт на кандидата, противниковата партия може да оспори в съда дали на обвързаните избиратели трябва да бъде позволено да гласуват за заместник, каза Лара Браун, директор на Висшето училище по политически мениджмънт в университета Джордж Вашингтон.

„Най-интересният въпрос наистина ще бъде, как Върховният съд ще се справи с такъв спор?“, каза тя.

Но Джъстин Левит, професор в Юридическото училище в Лойола, заяви, че смята за малко вероятно партията да се опита да се противопостави на волята на избирателите, ако е ясно, че определен кандидат е спечелил изборите.

- Какво ще стане, ако победителят умре, след като Избирателната колегия е гласувала, но преди Конгресът да е удостоверил гласуването?

След гласуването на Избирателната колегия, Конгресът все още трябва да се събере на 6 януари, за да удостовери резултатите. Ако кандидат за президент спечели мнозинство от електоралните гласове и след това умре, не е напълно ясно как Конгресът би разрешил ситуацията.

20-ата поправка на Конституцията казва, че избраният вицепрезидент става президент, ако избраният президент умре преди Деня на встъпването в длъжност. Но е открит правен въпрос дали кандидатът официално става „новоизбраният президент“ след спечелването на повечето гласове в Избирателната колегия или само след като Конгресът удостовери преброяването.

Ако Конгресът отхвърли гласовете за починал кандидат и следователно установи, че никой не е спечелил мнозинство, Камарата на представителите трябва да избере следващия президент, избирайки измежду тримата кандидати с най-много гласове.

Всяка щатска делегация получава по един глас, което означава, че въпреки че демократите имат мнозинство, в момента републиканците имат предимството на условни избори, тъй като контролират 26 от 50 щатски делегации. За всички 435 места в Камарата ще има избори през ноември, така че съставът на следващия Конгрес все още не е известен.

Никой печеливш кандидат никога не е починал след изборите, но преди встъпването в длъжност. Най-близкият случай е през 1872 г., когато Хорас Грийли умира на 29 ноември, седмици след загубата на изборите от Юлисис Грант. 66-те електорални гласа, които Грийли е спечелил, в крайна сметка са поделени между неговия кандидат вицепрезидент и други незначителни кандидати.

- Какво се случва, ако новоизбраният президент умре или стане недееспособен, след като Конгресът удостовери резултата?

Според конституцията на САЩ избраният президент полага клетва на 20 януари, Деня на встъпването в длъжност, две седмици след като Конгресът удостоверява резултата. Ако избраният президент умре, избраният вицепрезидент ще положи клетва на 20 януари.