В свое нарочно изявление прокуратурата обяви бланкетно защо ще протестира присъдата от 20 години, която сутринта бе прочетена на Викторио Александров.

Както е известно, младият, днес 28-годишен мъж получи 3 наказания - 20 г. за убийството на бебето си Никол, което току-що е било навършило 1 г., 15 години за това на бившата му половинка Дарина Министерска и 1 г. за принуда на таксиметровия шофьор, когото отвлича и заплашва с оръжие, за да го откара на желаното място - около Долни Богров.

Понеже у нас наказанията се кумулират, той получава най-високата присъда.

Прокуратурата пише в мотивите си, които оповести публично:

"По делото се установява, че деянието е извършено хладнокръвно. Подсъдимият по професия е охранител. За заемането на длъжността се изисква преминаване на лицата през психологически тест, като това обстоятелство обуславя по-висока психическа устойчивост. В. А. успешно е преминал този тест, т.е. той е бил с добра психическа устойчивост."

Там се споменава, че младият мъж е автор на две убийства, като след извършването на първото - на жената, с която живеел, са минали 7 часа, преди да простреля детето...

"...Имал е достатъчно време да осмисли поведението си и да се предаде на органите на реда. Вместо това той се е разходил в парка, а после е извършил друго престъпление - принуда по отношение на таксиметровия шофьор с пистолет. Впоследствие В. А. е легнал да спи и при пристигането на органите на реда хладнокръвно е застрелял спящата си дъщеря."

От Софийската градска прокуратура не са се възползвали от 7-дневния срок, а са внесли протеста още днес в 11:30 г. Защото смятат, че "така постановената присъда е в разрез с обществените интереси, с морала и основните ценности на обществото".

Ето и пълния текст на съобщението на държавното обвинение:

Днес, 20.01.2021 г., в 11,30 часа Софийска градска прокуратура (СГП) е внесла протест в Софийския апелативен съд (САС) срещу присъда на СГС, постановена по отношение на В. А. за извършени от него престъпления по чл. 115 от НК , по чл. 116, ал. 1, т. 3, предл. 2, алт. 2, т. 4, предл. 2, т. 5 и т. 12,предл. 2, вр. чл. 115 от НК и по чл. 143, ал. 1,предл. 1, алт. 1 и алт. 2 от НК.

С присъда от днес на 24-ти състав на СГС подсъдимият В. А. е признат за виновен по всички пунктове на обвинението. За престъплението по чл. 115 от НК - убийство на Д. М., на подсъдимия е наложено наказание „лишаване от свобода“ в размер на 15 /петнадесет/ години.

За престъплението по чл. 116, ал. 1, вр. чл. 115 от НК – убийство на малолетната си дъщеря, която се намирала в безпомощно състояние, на В. А. е наложено наказание „лишаване от свобода“ в размер на 20 (двадесет) години, а за извършената принуда по отношение на таксиметров шофьор, за която е употребил сила и заплаха, е наложено наказание „лишаване от свобода“ в размер на 1 (една) година.

С цитираната присъда на основание чл. 23, ал. 1 от НК на подсъдимия е наложено едно общо най-тежко наказание - „лишаване от свобода“ за срок от 20 (двадесет) години при първоначален „строг“ режим.

СГП намира така постановената присъда за неправилна и незаконосъобразна със следните съображения:

Присъдата в частта относно размера на наложените наказания е явно несправедлива. Доказателствата по досъдебното производство недвусмислено сочат, че е извършено умишлено убийство на 2 лица – млада жена и детето й. По делото се установява, че деянието е извършено хладнокръвно. Подсъдимият по професия е охранител. За заемането на длъжността се изисква преминаване на лицата през психологически тест, като това обстоятелство обуславя по-висока психическа устойчивост. В. А. успешно е преминал този тест, т.е. той е бил с добра психическа устойчивост. СГП намира за неотносимо изнесеното от защитата твърдение, че В. А. е бил подлаган на постоянен тормоз от семейството на Д. М., поради което е извършил деянието.

Подсъдимият е извършил второто деяние - убийството на собствената му дъщеря, която е била на година и една седмица, седем часа след първото убийство. Имал е достатъчно време да осмисли поведението си и да се предаде на органите на реда. Вместо това той се е разходил в парка, а после е извършил друго престъпление - принуда по отношение на таксиметровия шофьор с пистолет. Впоследствие В. А. е легнал да спи и при пристигането на органите на реда хладнокръвно е застрелял спящата си дъщеря.

СГП намира, че така постановената присъда е в разрез с обществените интереси, с морала и основните ценности на обществото. Тя се явява несъразмерно малка и несправедлива с оглед на извършените престъпления.

В протеста си СГП е поискала САС да измени наложената присъда и на подсъдимия В. А. да бъде наложено най-тежкото предвидено в закона наказание, а именно - доживотен затвор без право на замяна."

Същинският обстоен протест на прокуратурата, както и мотивите на евентуално обжалване от страна на защитата ще станат факт едва когато съдът напише мотивите си.

Делото ще продължи пред САС.