За да има Русия балансиран бюджет, тя се нуждае от цена на петрола в размер на 115 долара за барел, предаде Ройтерс, като цитира експерти.

Причина за това са рязко нарастналите военни разходи и наложените от Запада санкции заради кризата в Украйна.

Русия има малко възможности да поддържа високи световни цени на петрола. А ако спре добива му, кладенците ще замръзнат. Ако пък добивът бъде намален, няма къде да бъде съхранявано "черното злато", твърдят аналитици.

Всичко това става в навечерието на годишната конференция във Виена на ОПЕК - Организацията на страните износителки на петрол. Тя ще се състои на 27 ноември. Макар да не членува в ОПЕК, Русия ще изпрати там министъра на енергетиката Александър Новак и шефа на петролния гигант "Роснефт" Игор Сечин. А в последно време Русия обсъжда усилено с Венецуела съгласувани действия за поддържане на световните цени.

Руският бюджет е разчетен върху цена от 100 долара за барел петрол, отбелязва Ройтерс. Москва обаче не е в състояние нито да намали, нито да увеличи добива. Ситуацията в момента е същата като през 2008 г., когато ОПЕК пак предложи на Русия намаляване на добива.

"Нищо не се е променило. За разлика от Китай, Русия не е построила нови хранилища за петрол. Ако добивът бъде спрян, руските кладенци просто ще замръзнат", смята аналитикът Валерий Нестеров от "Сбербанк".

Москва обаче вероятно ще се опита да убети другите производители да спрат намаляването на световните цени, спаднали с една трета от месец юни насам. Не е ясно обаче как ще стане това при положение, че от Кремъл съобщиха, че министър Александър Новак няма да участва в съвещанията на ОПЕК.

Анализаторите не са уверени в резултата от срещата във Виена. Едни предричат намаляване на добива с 1,5 милиона барела на денонощие. Други смятат, че страните от ОПЕК ще се договорят да спазват действащото ограничение в добива от 30 милиона барела а денонощие.

Ако Русия не успее да намали добива, не й остава нищо друго, освен да намали износа, който в момента е 4 милиона барела за денонощие. Москва обаче не разполага с достатъчно на брой хранилища. анонимен експерт заявява пред Ройтерс, че известно количество суров петрол може да бъде складирано в системата на магистралните тръбопроводи на "Транснефт". Те обаче не са пригодени за дългосрочно съхраняване.

Единственото голямо руско хранилище на петрол - танкера "Белокаменка" в Баренцово море, може да вмести 2,6 милиона барела. Според източници от отрасъла корабът и в момента не е пълен догоре, но са необходими 365 такива танкера, за да бъдат преливани там денонощно по 2 милиона барела излишен петрол.

За разлика от Русия, Саудитска Арабия, където целият добив на петрол се контролира от държавата, разполага с голям флот от супертанкери. Освен това, кралството притежава или взема под аренда хранилища по цял свят.

Москва продава значителна част от добития петрол на търговци и петролни компании, като им предоставя да решават къде и как да съхраняват "черното злато".

 

 

Партнер консалтинговой фирмы RusEnergy Михаил Крутихин согласен, что Россия не способна повлиять на мировые цены путем снижения экспорта.

"У России нет реального способа поддержать цены, разве что устроить революцию в какой-нибудь нефтепроизводящей стране", - пошутил он.