Два са вариантите в родната избирателна система да има някакъв мажоритарен елемент при избори за народни представители. Единият – който доказано работи при част от формациите – е преференциалното гласуване, макар за парламентарен вот то да е “окастрено”. Причината – водачът на листа, посочен от съответната партия, е почти невъзможно да бъде изместен от мястото си. Изборният кодекс (по идея на ГЕРБ и ДПС) повелява, че всички бюлетини за съответната партия, в които няма отбелязано предпочитание за контретен кандидат от листата, отиват “служебно” за водача. Одобрените от партийните ръководства претенденти от 2-ро място нататък могат да бъдат пренаредени от избирателите.

Вторият вариант е издигането на независими кандидати за депутати в съответните избирателни райони. Номинират ги инициативни комитети от граждани, а не партии. Смята се, че това е опция за изцяло мажоритарен избор – вотът е само за 1 човек, зад когото по презумпция няма партийни структури и лидери. За да успее независим кандидат да стане народен представител по този начин, трябва да получи в избирателния си район толкова гласове, колкото стигат за 1 мандат при вота за партийните кандидати. Закономерно – колкото по-голям е районът, толкова повече гласове са нужни за пробив. Най-трудно е в София.

И въпреки че битува убеждението, че мнозинството българи биха предпочели да гласуват мажоритарно и не харесват особено партиите, опитите за номинации на “честни, свестни и известни” местни лица за депутати без партиен гръб са повече от скромни. Или няма достатъчно независими кандидат-политици, или и да има, те са наясно, че едва ли могат да разчитат, че гласуващите ще изберат такъв вот, вместо партиен – колоко и иначе да се говори за мажоритарни избори.

Но... досега в България никога не е имало избран независим кандидат за депутат. Единственият опит, макар и неуспешен, за който все пак се чу, бе през 2009 г. Тогава обаче за първи и последен път се пробва вариант с 31 мажоритарни избирателни района, дублиращи многомандатните такива. Въведе го БСП, но всички мажоритарни места спечелиха ГЕРБ и ДПС. Тоест – по региони мажоритарният вот преповтори 100% партийния такъв – за традиционните листи. Тогава бе първият опит на Слави Трифонов за политическа заявка. Той издигна независима кандидатка във Варна - Валерия Петрова. Тя зае третото място в мажоритарния вот, победена от “мажоритарните” претенденти на ГЕРБ и БСП, въпреки получените над 34 000 гласа.

За изборите на 4 април общият брой на независимите претенденти за депутати е точно 5 – по един в Благоевград, Добрич, Плевен, центъра на София и София-област. Във всички останали 26 избирателни райони подобни мераклии просто няма.

В Благоевград за доверие и мандат ще се бори юристът Пламен Владимиров Масарлиев. Живее в Гоце Делчев, а според Търговския регистър участва няколко фирми - “Био Доспат”, “Родопи инвестмънт”, “Еко енергия Доспат”. Това е първият му опит като кандидат за депутат, преди това – отново като независим – се е пробвал за местния парламент.

В Добрич на гласове се надява независимият Евгений Христов Минчев. Той е земеделски производител, заедно с брат си. През 2018 г. обаче в кравефермата им имаше пожар. Минчев влезе в публичен конфликт с депутата от НФСБ/Обединени патриоти Йордан Апостолов, също от Добрич. Животновъдът твърдеше, че избраникът го е заплашвал. С казуса тогава се занима сайтът "Биволъ"

В Плевен e издигнат независимият кандидат за депутат Чавдар Радионов Маринов. В Търговския регистър на това име няма записи. Не открихме интернет страница или друга активност на претендента онлайн.

В центъра на София - или 24 МИР - без партия зад гърба си се кандидатира Давид Леон Леви. Той обаче не е съвсем ново лице за политиката. Бил е кандидат и от партията "Ред, законност и справедливост" на някогашния депутат Яне Янев (който първо щеше да сваля ГЕРБ от власт и да товари корумпирани в камионетки, после подкрепяше ГЕРБ, беше и съветник на Бойко Борисов - б.р.) Леви е с дългогодишен опит като мениджър на международни компании. Завършил  е  „Кино и телевизионна режисура” и „Масмедии и комуникации” в университета в Тел Авив. Сега слоганът му е "Ще бъда народен представител, а не депутат" и казва, че не се присъединява към партии, защото партиите "предполагат компромиси с личното верую".

В София - област може да откриете името на независимия кандидат Асен Тодоров Георгиев. И за него обаче засега информацията е оскъдна. 

И така - само избирателите в изброените 5 избирателни района имат опция "независим кандидат за депутат". Всички останали гласоподаватели ще трябва да избират сред регистрираните 31 партии и коалиции за парламенарните избори. А ако искат нещо мажоритарно в избора си - могат да гласуват за предпочитан кандидат сред списъка, предоставен им от избраната от тях партия и коалиция.

Припомняме, че преференциалният вот се зачита, ако вече избирателят е отбелязал с Х или V политическа формация, а след това зачертае със същия знак и номерът на 1 кандидат за депутат от съответната листа. Ако е отбелязана само преференция - то бюлетината бива обявена за недействителна.