2 часа и 30 минути. Толкова продължи днешното изслушване в Народното събрание на председателя на Комисията и водно регулиране Иван Иванов, който отговаря на въпроси на депутатите за на практика съсипания у нас воден и канализационен сектор. Изслушването бе поискано от съпредседателката на "Изправи се БГ! Ние идваме" Мая Манолова, която в последните години води тежки политически, и не толкова политически, битки с ВиК-тата и енергоразпределителните дружества. 

Формалната причина за привикненто на Иванов в парламента бе вече обявеното искане на повечето ВиК дружества за увеличаване на цената на водата за бита. Според изнесените от Манолова данни, от първи януари се готвело увеличение на водата в цялата страна - средно с около30%, но края на петгодишния период за отчитане - с цели 127%. 

Дебатите обаче дадоха възможност да лъсне цялата истина за състоянието на сектора. Официалните данни показват, че над 700 населени места в страната са заплашени от безводие, че огромен процент от питейната вода се губи по разбитата инфраструктурна мрежа, че в големи градове като Хасково, Шумен и Монтана поне веднъж седмично от чешмите тече некачествена, на моменти направо кална вода и че за да бъде вкаран сектора в нормално и модерно действие ще са нужни колосалните 12 млрд. лв. Всъщност това число е отдавна известно, но до момента никой не направи кой знае какво за облекчаване на положението. 

Разбира се, както се очакваше - Иван Иванов опита да защити действията на регулатора, да обясни, че законовите възможности за интервенция за малко и че топката е в депутатите, които трябва да изработят централна стратегия за водния сектор и ново законодателство. Това обаче не спря Мая Манолова да продължи атаката си от последните дни, в които наричаше КЕВР "самодостатъчна", "нагла" и неефективна. 

Иванов първо обясни увеличението и дали то ще се случи:

"Искам да разсея едно внушение, което г-жа Манолова направи в своето изложение, че това са цени, които наистина ги предлагат ВиК операторите, но едва ли не тези цени ще влезнат в сила. Това са цени, които единствено са предложени, но както знаете в произведенията на Николай Христов се казва - едно е да искаш, друго е да можеш, а трето и четвърто да го постигнеш. В момента ВиК искат прекалено голямо увеличение на цените, но това по никакъв начин не означава, че Регулаторът ще утвърди тези цени. Напротив, ако се проверят аналите на комисията от последните 5-6 години ще се установи, че непрекъсното ние ограничаваме такива прекомерни искания от страна на ВиК операторите", обясни Иванов. 

Технологията на увеличението, ако такова е следната: до 30 юни всички оператори трябваше да внесат в КЕВР своите бизнес планове, в които ясно трябва да бъдат разписани инвестициите, които ще се правят с увеличените сметки. След това започва да тече шестмесечен срок, в който КЕВР проверява детайлно всички тези планове, ще се обсъждат в операторите и чак след това ще се вземе решение. Според Иванов, то ще бъде "много различно от това, което искат ВиК операторите". 

Трябва да се отбележи, че Иван Иванов е с отдавна изтекъл мандат, но предишните управляващи така и не благоволиха да го сменят. При всички положения, нагласите в момента са, че сегашният председател няма да бъде начело на регулатора, когато тези решения се взимат в края на годината. 

Манолова продължи да недоволства от действията на КЕВР, като според нея - регулаторът не действа в интерес на хората, а в интерес на дружествата. Тя за пореден път аргументира своето искане за едногодишен мораториум върху цената на водата, през което време да бъде извършена реформа на сектора. Поиска и петгодишния период за контрол, който съществува в момента (контрол на бизнес плановете) да бъде свален на 3 години. 

От ГЕРБ, в лицето на Николай Нанков - бивш зам.-министър в МРРБ, обаче я обвиниха в опит да фалира ВиК дружества и след това същите да бъдат предложени за концесиониране, както и в прекомерен популизъм. Такова твърдение към Манолова изрази и Рамадан Аталай от ДПС, който дори я нарече "мерна единица за популизъм."

"Кое е популизъм? Да искат да имаш вода, да не тече кал от чешмата ти ли? Или вредни вещества като в Шумен и Хасково? Не, вие от ГЕРБ, вие съсипахте дружествата, не ние искаме да ги съсипием. Не искаме да концесионираме, искаме отговорност", отговори патетично в свой стил Манолова. 

Всъщност въпросът винаги е бил един и същ: как да се постигне социално поносима цена за водата, като едновременно с това се позволи на дружествата да имат толкова печалба, че да могат да реинвестират в качество и инфраструктура. Затова от ГЕРБ създадоха и големият мегахолдинг, в който наляха 1 млрд. лв. и който до момента не е известно да свършил каквото и да е. Целта бе той да е нещо като кредитор от последна инстанция на дружествата, които да продават евтина вода, но и да правят модернизации. В крайна сметка обаче, парите така или иначе се взимат от данъкоплатците. 

Иван Иванов от КЕВР обяви, че 17 дружества са били санкционирани за неизпълнение на бизнес плана и лошо качество на водата, което е около 30% от всички в сектора. Манолова обаче поиска да знае дали някъде водата е намалена, в резултат на тези глоби. Няма такъв законодателен инструмент, поясни й Иванов. 

Едно от малкото лишени от емоция и в крайна сметка смислени изказвания дойде от Мартин Димитров от "Демократична България". Той смята, че КЕВР няма достатъчно законови възможности за пълен контрол на ВиК-тата, каквито например има при ЕРП-тата. Затова предложи да се създаде лицензионен режим, според който те ще могат да бъдат проверявани ежегодно и ще могат да носят пълната си отговорност за изпълнение или неизпълнение на поставените задачи. 

В крайна сметка, освен малко повече викове и малко повече емоция, дебатът произведе очаквания резултат - призиви за реформи, за оптимизиране и подобряване действието и на КЕВР, и на ВиК дружествата, но реални ангажименти така и не бяха поети от никой от народните представители.