Гражданското общество вече е незаобиколим фактор в българската политика. Активизирането и осъзнаването на гражданите като такива започна да се усеща много силно още от влизането на България в ЕС. Пиковият момент на това активизиране бе на 14 юни 2013 г., когато хиляди протестираха срещу назначаването на Делян Пеевски за шеф на ДАНС.

Започналият тогава протест на практика завърши на 23 юли тази година, когато Пламен Орешарски подаде оставка като премиер и се тръгна към предсрочни парламентарни избори. Мнозина коментираха, че оттеглянето на Орешарски се дължи най-вече на неразбирателствата, появили се между БСП и ДПС. Активните граждани, които под една или друга форма протестираха повече от година обаче, също изиграха своята роля.

В парламента вече са наясно, че гражданското общество у нас в някои отношения е по-силно дори от това в Западна Европа. Волно или неволно именно това призна Четин Казак (ДПС), когато в правната комисия се обсъждаше стартирането на новата процедура за избор на главен съдебен инспектор. Казак обясни, че това, което у нас се нарича "задкулисие" в Европа е просто политическо договаряне, срещу което никой не протестира. Депутатът призна, че именно големият обществен натиск е провалял досега избора на главен съдебен инспектор, като, разбира се, отношението му към този факт бе силно отрицателно.

В рамките на този парламент също вече имаше някои протестни действия, които доведоха до преосмисляне на важни решения. Новите управляващи промениха намерението си да задължат БНБ да оздрави КТБ именно заради организирания протест по този повод. Така протестърите дадоха недвусмислено доказателство, че действията им срещу кабинета "Орешарски" са били по-скоро принципни, отколкото инициирани от една или друга политическа сила. Защото властта се смени, но протестите продължават.

Нищо чудно ако в началото на следващата година също има сериозни протести по горещата тема, свързана с възможността пари от частни пенсионни фондове да се прехвърлят в НОИ. Тази промяна в закона бе инициирана от финансовия министър Владислав Горанов, за когото има основателни съмнения, че е близък с Делян Пеевски, и бе подкрепена от ГЕРБ, ДПС и неколцина от ББЦ, като лично Пеевски надзираваше гласуването. С други думи моделът #кой отново сработи и е нормално срещу това да има реакция. Едно е сигурно -  отсега нататък политическите договорки (според терминологията на Казак) вече подлежат на санкция от гражданите. Независимо, че на политиците това никак не им харесва.