"Мога да ви уверя, че тази сряда няма да има нападение. Няма да има ескалация и през следващата седмица, нито по-следващата, нито следващия месец. Войните в Европа рядко започват в сряда". С тези думи на посланика на Русия в Европейския съюз Владимир Чижов започна денят. А в хода му Русия обяви, че редица нейни военни части се връщат обратно в гарнизоните си след приключването на учения, организирани на анексирания украински полуостров Крим, където разполагането на войски подхранваше опасенията от нахлуване в Украйна. Обръщение, но към руския народ, направи днес американският президент Джо Байдън: "Вие не сте наш враг и не вярвам, че искате кървава, разрушителна война срещу Украйна", заяви той, а от Кремъл го посъветваха да се обърне към украинците. До няколко седмици пък НАТО ще излезе с решение за разполагане на бойни групи в Централна, Източна и Югоизточна Европа, разбирай - и в България.

Антикорупционната комисия публикува имуществените декларации на властта, от които става ясно - за добро или за лошо - тя не е малоимотна. Министрите масово са декларирали жилища в чужбина, както и притежавани МПС. 

Кабинетът обаче днес допусна гаф. Правителствената говорителка Лена Бориславова обяви, позовавайки се на данни от МВР, че в готвените протести на полицаи, пожарникари и надзиратели, един от 19-те от списъка на премиера Кирил Петков готви вклиняване на крими елементи. Наложи се вътрешният министър Бойко Рашков да я коригира. Ставало въпрос за друг протест, готвен за идната сряда. А за тогава протест обяви лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов. Но междувременно синдикатите на съсловните организации вече бяха реагирали на правителственото изявление.

И на този фон бяха отчетени небивали успехи на предвидената за закриване спецпрокуратура. 

НИМХ пък обяви, че спира прогнозите за времето - заради намерението институтът пак да бъде преместен - този път от просветното министерство в това на екологията.

Коалицията бе разклатена и от... един от участниците в нея - БСП. От Столетницата се ядосаха на изказвания на премиера, че АЕЦ "Белене" няма да се строи, припомняйки, че коалиционното споразумение не споменава конкретни проекти.