Грипната епидемия за този зимен сезон се очаква да настъпи в края на януари или началото на февруари 2015 г., обяви главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев по Нова телевизия. Вирусите вече са измъчили населението на САЩ, пътуват към Западна Европа, а до месец се очаква да пристигнат и в България.

Според последните прогнози на Световната здравна организация, у нас тази зима ще върлуват три грипни щама - "Калифорния" от тип А (известен като Свински грип), "Тексас" (от тип А „Виктория") и "Масачузетс" от тип В. Не се очакват необичайни ситуации, но епидемиолозите предупреждават, че както всяка година, ще има и мутирали вируси.

„Тази година единият от щамовете вече е придобил защита от ваксините и срещу него те няма да действат”, уточни д-р Кунчев, но призна, че не очаква извънредни ситуации. 

Специалистите признават, че въпреки мутирането на грипните вируси, те трудно ще причинят тежка епидемия у нас, защото населението на страната вече е изградило т. нар. колективен имунитет и броят на заболелите намалява с всяка изминала година.

„Човешкият организъм обикновено се справя с тази болест, опасен е за възрастните и болните”, предупреди още д-р Кунчев и припомни, че в борбата с вирусите най-много помагат витамините.

Основните симптоми на грипа са висока температура, болки в главата и в мускулите. С вирусите обаче шега не бива и специалистите не препоръчват самолечението. То може да доведе до влошаване на състоянието и до тежки усложнения, затова е по-разумно винаги да се търси помощта на лекар.