Столичният общински съвет прие днес - с 33 гласа "за" и 25 "против" - бюджетът на София за 2022 г. Той е по-висок от миналогодишния, основно заради 100 млн. лв. повече за заплати (на учители и др.) и 100 млн. лв. повече заеми за третата линия на метрото. Ръстът е с 11% спрямо миналата година - до 2 100 525 462 лв.

Планирани са 820 млн. лв. собствени приходи. Към приходната част на бюджета са осигурени 272,9 млн. лв. от европейски програми, 119,16 млн. лв. - от целеви инвестиционни заеми, а 766 млн. лв. - за финансиране на държавно делегирани дейности.

Последният онлайн дебат на СОС за момента - очаква се те да се върнат на "Московска" 33 след седмица - бе почти дословно повторение на миналогодишния. Няколко ГЕРБ-ери отделиха много време за хвалби по посока на кметицата Йорданка Фандъкова, а опозицията се фокусира в обвинения за лошото й управление на всички нива на общината.

Основно оправдание на управляващите от ГЕРБ-СДС и "Обединени патриоти" е пандемичната криза. 

"2021 година беше изпълнена с огромни предизвикателства, както в политически и икономически план, така и в социален и здравен. Въпреки това местната власт в лицето на Столична община успешно преодоля всички тези непредвидими кризи, което основно е резултат от доброто управление, последователните политики и когато говорим за бюджет и финанси, няма как да не отчета доброто изпълнение по отношение на събираемостта на данъците", обясни Ваня Тагарева в началото на дебата.

Управляващите се похвалиха и с някои обективни факти - по-високата събираемост на данъците и запазване на същата данъчна тежест за софиянци.

Но във всяко друго отношение бюджетът е провал, счита опозицията. Оттам не пропуснаха да отбележат, че капиталовата програма за миналата година е изпълнена едва на 77%, а тази година се залагат със 73 млн. лв. повече до 584 млн. лв.

"Досега един ред анализ на причините за неизпълнението не е представен", отбеляза Иван Таков от БСП. 

Според левицата капиталовата програма, която е близо 1/3 от целия бюджет, не отразява въобще дългосрочните приоритети на града - чистотата, състоянитео на уличната мрежа, трафикът и паркирането, достъпът до Витоша, отчуждаването на земи и др.

Таков даде за пример "влизането в кварталите" на Фандъкова, за което са изхарчени едва 70% от предвидените разходи.

Общината използва районните кметове и за да си измие ръцете за подобни провали, смятат от БСП

"Когато открием детска градина, е отговорна Фандъкова, когато има неуспех - районният кмет", даде като пример Диана Тонова от левицата.

За пореден път бе критикуван темпът на строеж на нови детски градини, за които влизат допълнително 57 млн. лв. - според опозицията (а и фактите) всяка година ГЕРБ обещава десетки нови сгради, а построява едва шепа.

"Виждаме едно крайно неамбициозно и половинчато управление на София с този бюджет", обобщи Иво Божков от "Демократична България"

"Топлофикация" е в дългове. С кола се стига по-бързо, отколкото с градски транспорт. Има тикет система за 97 млн. лв, която не работи в метрото. Не е завършен околовръстният път", изброи други проблеми Симеон Ставрев.

Голяма част от критиките на опозицията бяха насочени конкретно към управлението на средствата.

"Имаме много проекти, в които да инвестираме и десет пъти по-голям да беше бюджетът, нямаше да стигне", заяви Татяна Георгиева от ГЕРБ.

Независимият Борис Бонев я репликира:

"Не стартирайте повече проекти. Всяко нещо, което стартирате, е тотален провал. Изяснете си в какво състояние е градът и в какво състояние сте вие."

Загубите на градския транспорт се оправдават с пандемията, а според опозицията те са и заради лошото управление и течът в системата.