България е под наблюдение от САЩ за спазването на правата върху интелектуалната собственост, стана ясно от новия доклад на американската Служба на главния търговски представител (USTR). Причината - липса на законови разпоредби и активно преследване на онлайн пиратството.

Страната ни е редом до държави като Пакистан, Виетнам, Тайланд, Турция, Беларус и Канада, която е известна сред западните държави с масовото ползване на торенти и пиратски сайтове за стрийминг. Все пак не сме в приоритетния списък с държави, в които нарушенията на авторски права са особено тежки. Там са Аржентина, Чили, Китай, Индия, Индонезия, Русия и Венецуела. А доскоро - и Украйна, но мониторингът върху нея бе спрян още миналата година заради инвазията на режима в Москва.

Причината е, че страната ни няма законови норми за преследване на онлайн пиратството, а то е изключително популярно в България. От американската агенция са установили, че няма никакъв напредък в това отношение през последните пет години, а тази година ще очакват наличието на някакъв прогрес по отношение на разследването и преследването на онлайн пиратството.

В доклада все пак се отбелязва, че има някакъв напредък - максималните присъди за някои престъпления срещу авторското право са увеличени от 5 на 6 години затвор, създадено е и ново звено в Национална следствена служба, което да се бори с киберпрестъпленията.

Ден преди публикуването на доклада служебният кабинет вкара предложения за промени в Наказателния кодекс, които за пръв път предвиждат наказания за услуги и системи, които нарушават авторските права. Новата алинея в чл. 172 а гласи:

"Наказанието по ал. 1 се налага и на онзи, който изгражда или поддържа информационна система или предоставя услуга на информационното общество с цел извършване на престъпления по ал. 1."

Ако промяната бъде приета - за което е нужно работещо Народно събрание - това ще означава, че държавата може да вкарва в затвора за от една до шест години и да глобява с до 10 000 лева създателите на торент-сайтове.

А някои от най-известните и популярни подобни сайтове са в България. Любопитно е, че USTR публикува и друг доклад в началото на тази година, който пък обръща внимание на някои от най-активните сайтове - но сред тях не са известните "Замунда" и "АренаБГ", а rarbg.to и yts.mx, които според американците се оперират от България.

Опитите да се смачка онлайн пиратството са налице от години, но досега успехите това да се случи по законов път са спорадични и нетрайни. За собствениците на торент сайтове е лесно да останат анонимни и да преместят сървърите си зад граница.

Спадът на нелегалното сваляне на филми, музика, книги и пр. бе налице предимно заради появата на достъпните стрийминг услуги като Netflix - но с насищането на този пазар и невъзможността на потребителите да се абонират за една услуга и да имат достъп до всичко, което искат да гледат, пиратството отново бележи ръст у нас и по света.

В добавка, няма солидни доказателства, че пиратството вреди на филмовата или музикалната индустрия - напротив, налице са множество изследвания, които сочат обратното. През 2017 г. дори излезе информация от евродепутати, че ЕС е поръчал изследване за ефекта на пиратството, което е показало, че няма статистически съществени вреди, но Еврокомисията не публикува доклада.