СИМОНА РУСЕВА

Гърция е на съдбовен кръстопът – ще бъде ли спасена идната седмица от фалит или не.

Страната пое глътка въздух след споразумението от миналия петък между Атина и еврогрупата: удължава се с четири месеца (до края на юни т. г.) споразумението за финансиране на Гърция, но само ако южната ни съседка продължи програмата си за реформи и икономии.

На гръцкото правителство беше даден срок – до утре, понеделник, да представи своя план.

Въпросният план по реформите, изложен на три страници, вече е готов и днес е бил разпратен до “Тройката” - Европейската комисия, Европейската централна банка и до Международния валутен фонд, съобщиха гръцките медии.

“Тройката” (ЕК, ЕЦБ и МВФ) ще върне до довечера списъка на Атина със свои забележки, ако такива има. Вече съгласуваният план ще бъде представен утре на еврогрупата в Брюксел.

“Ще изпратим пълния списък още в понеделник заранта”, заяви днес пред журналисти в Атина премиерът Алексис Ципрас. Финасовият министър Янис Варуфакис демонстрира увереност, че гръцките предложения ще бъдат приети.

Някои от детайлите на плана вече са известни. Атина обявява война на укривателите на данъци и на трафикантите.

На първо място ще бъдат преследвани черноборсаджиите на петрол и на цигари.

Предвиждат се и крути мерки срещу корумпирани и олигарси.

Атина е решена да продължи приватизацията, която бе спряна с идването на власт на новото правителство на Ципрас.

Дали планът на Атина е реален или маневра, засега е въпрос без отговор. След преговорите миналата седмица в Брюксел германският финансов министър Волфганг Шойбле изрече: “Поемането на отговорност от страна на всяко правителство е среща с реалностите. Реалността обаче твърде често не е така красива, както мечтите.”

Как реагират гръцките медии?

“Първото премерване на силите е утре (понеделник – бел. ред.). Четири месеца вой на сирена”, написа консервативният в. “Катимерини”.

“Пътят пред Ципрас е труден. Той ще трябва да се конфронтира със собствените си предизборни митове, но и с консервативния си коалиционен партньор. Този, който управлява, без да се съобразява с реалностите, твърде скоро би разбрал що е то банкрут и връщане към драхмата”, пише изданието.

Според седмичника “Вима” в Брюксел бил постигнат “достоен компромис”. Сега Атина най-вероятно щяла да получи 4 месеца отсрочка, които да използва за усилен труд, за връщане на доверието и за поставяне основите на икономически растеж.

Партийният орган на управляващата “Сириза” – “Авги”, излезе със заглавие: “Отново суверенна държава”.

Близкият до правителството вестник “Риълнюз” коментира: “Четири месеца в интензивно отделение. Европартньорите искат да видят реформи.”

Докато германското правителство изчаква утрешния резултат – ще се постигне ли съгласие по гръцкия план или не, баварският финансов министър Маркус Зьодер днес настоя за спиране на финансовата помощ за Гърция, ако страната не продължи с провеждането на реформите.

“Трябва да важи правилото – пари за реформи, а не за социалистически благодеяния”, заяви Зьодер по повод щедрите предизборни обещания на Ципрас.

Според Зьодер дори и да се стигне утре до съгласие между еврогрупата и Атина, това все още не означавало, че Гърция си гарантира оставането в еврозоната: “Решението на този въпрос може да се търси единствено в Гърция. Ако Атина иска да запази еврото, тя е длъжна да се придържа към правилата и да съживи икономиката си.”