БЕРЛИН – Германският парламент днес даде глътка въздух на Гърция.

След бурен дебат по удължаването срока на втория спасителен пакет за Атина при 587 присъствали в пленарна зала народни представители 542-ма казаха “да”, против бяха 32-а, а 13 се въздържаха. Гласуването беше поименно. 22-ма депутати от партията на Меркел – Християндемократическия съюз, казаха “Не!”

Преди вота убедително, но и отрезвяващо встъпително изказване направи финансовият министър Волфганг Шойбле, който беше категоричен: “Не става въпрос за отпускането на нови милиарди. Иде реч за даване на допълнително време, за да може сегашната помощна програма, приета през 2012 г., да може да приключи успешно.” Той обаче изрече по адрес на Атина: “Унищожена е голяма част от доверието.”

Дискусията преди и по време на изборите в Гърция, както и през последните дни и часове в никакъв случай не са улеснили днешния вот в Бундестага (германският парламент). “Това ни доведе до крайно затруднено положение”, изрече Шойбле. А и гърците не бивало да забравят, че техният жизнен стандарт е по-висок в сравнение с този в други европейски страни, като България и Румъния.

Шефът на фракцията на крайната левица Грегор Гизи обаче похвали смяната на властта в Атина, което довело до слагане край на фаталното затягане на коланите.

За даване шанс на гръцкото правителство, доминирано от “Сириза”, пледира и социалдемократът Карстен Шнайдер. Но бе и категоричен: “Ако гръцкото правителство иска да финансира предизборните си обещания за сметка на данъкоплатците от други държави, то това няма да стане.”

Фракционният шеф на “зелените” Антон Хофрайтер не изключи, че ще се стигне и до трети спасителен пакет за Атина. Този пакет обаче трябвало така да бъдае разработен, че в крайна сметка Гърция да се превърне в стабилна и благоденстваща страна.

Депутатите от съуправляващия в Берлин баварски Християнсоциален съюз поставиха под съмнение оставането на Гърция в еврозоната. Генералният секретар Андреас Шойер заяви: “Краят на юни (до тогава се удължава срокът на втория пакет – бел. ред.) ще е съдбовно време дали ще го бъде или не с Гърция. Сега става въпрос за даване на последен шанс.”

Крайно остър беше депутатът от партията на Меркел (ХДС) Клаус-Петер Вилш: “Погледнете ги Ципрас и Варуфакис (гръцкият премиер и финансовият му министър – бел. ред.). Бихте ли си купили от тях дори автомобил на старо? Ако отговорът ви е “не”, то тогава гласувайте днес с “не”! По-добре е един ужасен край, отколкото ужас без край!”

Да припомним, че германският Бундестаг, както и парламенти на други държави от Еврозоната, гласува за удължавенето на срока на втория помощен пакет за Гърция в размер на 130 милиарда евро, приет през февруари 2012 г. Той трябваше да пирключи в края на 2014 г., но беше удължен до 28 февруари т. г. 

Заедно с първия пакет от 2010 г. отпуснатите на Гърция кредити възлизат на 240 милиарда евро, делът на Германия е 55 милиарда евро.

Последният още неизплатен транш по втория пакет е 7,2 милиарда евро. Гърция поиска срокът да бъде удължен до края на юни, като прие условието да представи план за реформи. Това стана във вторник. 

Германският Бундестаг днес каза “да”. Какво ще стане до каря на юни и след това, никой не може да прогнозира.

Снощи в Атина крайнодесни изпочупиха коли и магазини в пристъп на гняв срещу правителството на Ципрас. Гърците вече започват да осъзнават, че той ги излъга най-брутално и отстъпи от всичките си популистки предизборни обещания.