13 процента намаление на цената на природния газ не стигат. Това обявиха в съвместно отворено писмо от Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) и Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори (БФИЕК). То е изпратено до министрите на енергетиката Теменужка Петкова и на икономиката Божидар Лукарски.

Двете организации напомнят, че още през февруари са изразили очакванията на бизнеса за чувствително намаление на цената на природния газ от началото на април, поне с 22,7%.

"Не постъпи корекция от страна на "Булгаргаз" ЕАД в заявлението и индикацията е за предложено намаление от 13%, което по никакъв начин не отразява очакванията на бизнеса в контекста на развитието на цените в региона", пишат от двете организации.

Те припомнят, че от началото на март цената на природния газ в съседна Гърция падна с цели 24%, че Украйна купува природния газ на цена 265USD/1000 куб.м, докато в момента у нас цената е 325USD/ 1000 куб.м.

По повод очакванията от 1 април 2015 г. цената да се установи на 283USD/ 1000 куб.м КРИБ и БФИЕК коментират, че подобно ниво ще е значително над ценовите нива в региона.  

"Настояваме за незабавно преразглеждане политиката на регулиране на цените на природния газ. Цените на петрола достигнаха най-ниски нива за последните 5 години, а все още няма ефективно намаление на цената на природния газ в България. В Европа се наложи практиката за спот цени на природен газ, които са пазарни и не са обвързани директно с цените на горивата", пишат още индустриалците

Според тях за пореден път без отговор остават следните въпроси:

Защо регулираната цена на природния газ в България не реагира на спада на цената на петрола?

Защо "Булгаргаз" ЕАД не се възползва от възможностите за хеджиране на валутния риск?

Докога ще плащаме най-високите цени на природен газ и всички дефицити (на управление, на договори, на регулаторната рамка) ще бъдат за сметка на бизнеса?

Защо шест години след газовата криза не са реализирани интерконекторите и нямаме достъп до алтернативни доставки?

Според КРИБ и БФИЕК методично се отлагат проучването и добивът от национални находища.    

"Това пречи на българската икономика да реинвестира, да създава работни места и да бъде конкурентоспособна. Губим състезанието за пазари и инвестиции. Бизнесът в страната не може да си позволи липса на адекватна ценова политика съобразно регионалните реалности", обясняват от двете организации.

Те настояват за незабавно свикване на Съвета по сигурността към Министерския съвет, тъй като сегашната ситуация заплашвала икономическата сигурност на страната, която била неотменна част от националната ни сигурност.

Отвореното писмо е подписано от председателите на КРИБ Кирил Домусчиев и на БФИЕК Константин Стаменов.