Катедралата "Св. Успение Богородично" в Житница, родното село на олимпийския шампион по вдигане на тежести Милен Добрев, и площадът почерняха от скърбящи хора, дошли да го изпратят в последния му път.

Милен Добрев почина от инфаркт в дома си в Пловдив само дни, след като навърши 35 години. По първоначалното становище на патолозите, причина за внезапната смърт е масивен инфаркт.

Той е почетен гражданин на община Калояново, всички си спомнят паметното му посрещане на същия площад и в същата катедрала през 2004-та, когато се върна с олимпийската титла от Атина. Специално за своите съселяни е правил демонстрации на стадиона. Продължава да е пример и за подрастващите, а сред хората зрее идея да предложат с неговото име да се кръсти улица в селото.

Олимпийски и световни шампиони по щанги бяха дошли в Житница, за последния земен път на Милен Добрев. Дойдоха и неговите треньори, бившият шеф на федерацията по вдигане на тежести Антон Коджабашев...

От днешната управа на федерацията, сполетяна часове преди смъртта на Добрев от поредния допинг скандал, нямаше никого. Не бяха забелязани и функционери от висшия ешалон на спортното министерство. 

Присъстваха спортни величия като Асен Златев, Минчо Ташев, Величко Чолаков, Стефан Георгиев, Георги Марков, Георги Гърдев... Някои от тях споделиха, че остават със спомена за Милен Добрев като за извънредно трудолюбив и дисциплиниран спортист, а също като много добър човек със спокоен нрав и много приятелско отношение към всички.

За треньорите му в националния отбор Пламен Аспарухов и Лъчезар Кишкилов той е състезателят, за който мнозина наставници мечтаят, защото притежавал всички онези качества, създаващи един олимпийския шампион. Антон Коджабашев припомня как преди да излезе на подиума в Атина, той е имал две пукнати ребра, но се е мобилизирал и е взел титлата. Последна за този спорт за България.