Тематична коалиция се е сформирала около идеята да се даде право на прокуратурата да разваля сделки. Под законопроекта за промени в гражданския процесуален кодекс (ГПК), публикуван на сайта на парламента, са се подписали Цветан Цветанов (ГЕРБ), Валери Симеонов (ПФ), Четин Казак (ДПС), Красимира Ковачка (БДЦ) и Стефан Кенов (БДЦ).

В мотивите на вносителите се казва, че като орган по законноста прокуратурата не може да бъде ограничавана за участието й в правен спор, относно сключване и изпълнение на сделки на държавата и общините в нарушение на изискванията на граждански закон и на добросъвестността. "Всяка сделка, по която е страна държавата или община и която уврежда техния имуществен интерес, представлява неправомерен юридически факт, който е правно нетърпим и трябва да може да бъде атакуван по съдебен ред от прокурора", смятат вносителите.

Според закона прокурорът може да се намеси, когато има увредени "интерес на държавата" и "законни интереси на държавата". Липсва обаче точна дефиниция какво се влага в това понятие и при кои случаи може да се намесва държавното обвинение.

Пред Клуб Z Четин Казак обясни, че между първо и второ четене такава дефиниция със сигурност ще има. Според него е неизбежно този въпрос да бъде поставен по време на дебатите. "Прокуратурата ще се намесва в изключителни случаи като охранителна мярка под съдебен контрол", каза Казак.

"Цялото законодателство по презумпция се прави в държавен интерес. По-скоро трябва да намерим дефиниция на това какво означава изключителен случай". Това каза пред Клуб Z шефът на правната комисия Данаил Кирилов (ГЕРБ). Според него логиката за подобна дефиниция трябва да е следната - когато в действащото законодателство няма предвидени възможности за намеса или когато в действащото законодателство няма изрично записан орган, който да може да се намеси. "В такива случаи прокуратурата ще може да се намесва, възползвайки се от този текст", поясни Кирилов. Въпросът обаче тепърва щял да бъде дебатиран.

Конкретният повод за тези промени в ГПК е обявената продажба на БТК, военните заводи “Дунарит” и “Авионамс” на мултиплексите НУРТС и “Фърст диджитал” и на агенция “Гарб”. Компаниите са купени с кредити от КТБ. Преди дни стана ясно, че мажоритарният собственик на КТБ Цветан Василев ги е продал на офшорката LIC33. Пиер Луврие, белгиец с руски паспорт и представящ се за собственик на LIC33 обяви, че е купил шестте компании за 1 евро и ангажимент да плати задължения за 900 млн. евро.