Община Варна ще осигури постоянни жилища на поне 100 ромски семейства през следващите 5 години, за другите ще има временни, ще се строи канализация и улици, а подвижни АГ кабинети ще ги обгрижват на място. Това става ясно от Проект за приложение към план на община Варна за интегриране на ромите и други граждани, живеещи в сходна на ромите ситуация 2014 - 2020 г. (целия проект може да го видите тук). Общият пакет от мерки включва дори журналистически обучения антидискриминация и нови постове в общината, които да обслужват малцинствата.

Сред приоритетите има "Образование", "Здравеопазване", като във втория има и планирани дейности като "включване в масови спортни прояви, тематични турнири и др. спортни занимания", която например трябва да обхване най-малко 500 деца.

Също в "Здравеопазване" освен традиционните превенции срещу ХИВ, куп разяснителни кампании и др. четем и:

"Повишаване информираността на лица от ромската общност и др. малцинствени общности за здравноосигурителните им права и задължения, и за правата им като пациенти и стимулиране на здравното осигуряване."

Мярката трябва да обхване най-малко нови 1800 човека от целевата група.  

Общинската метадонова програма например ще бъде разширена за целия период със 150 000 лв. Планират се още мобилни АГ приемни и осигуряване на АГ прегледи на жени и бременни, ще се разкрият най-малко 3 здравни приемни в ромските общности с участието на лекари-специалисти по график.

Приоритет 3 от програмата - "Жилищни условия" засега изглежда, че ще глътне най-много средства. Ще се изградят "миникомплекси със социални жилища, осигуряване на социални жилища за социално слаби граждани и многодетни ромски семейства", за които не е записано колко ще струват - смята се, че парите трябва да дойдат от общинския, националния бюджет и програмно финансиране.

По-конкретно - на 3 595 190 лв. и 9 ст. е оценена следващата стъпка - изграждането за поне 100 ромски семейства на постоянни жилища.  "Осигуряване на поетапно алтернативно настаняване на ромски семейства от кв. "Аспарухово" , кв. "Максуда" и кв. "Владиславово", които не притежават законни жилища и/или на които имотите предстои да бъдат съборени", гласи планът, като финансирането пак е общинско, държавно и програмно (100 % безвъзмездна финансова помощ).

Изграждане на канализация, ел.мрежа и пътна инфраструктура в квартали с преобладаващо ромско население, изработването на устройствени планове, ПУП и др. ще струва на общината и държавата други близо 700 000 лв. 

По приоритет "Заетост и социално включване" общината ще осигурява временна и дългосрочна работа,  ще се разкриват общностни центрове в махалите и "иновативни комплексни мобилни социални услуги за обгрижване на терен". 

Предпоследният приоритет 5 е "Върховенство на закона и недискриминация", а най-последният - "Култура и медии".

В първия от двата има заложено обучение на общински служители за работа в мултиетническа среда (10 000 лв.), обучение на ромски административни медиатори и назначаването им на работа в три от варненските райони (15 000 лв.). Изготвянето и поддържането на регистър на НПО, които работят по въпросите на ромското включване, ще струва 6000 лв. Общината вече ще си има експерт по етническите и интеграционните въпроси "на трудов договор, на пълен работен ден", а за да са добре информирани, пред ромските общности ще има кампании за улесняване достъпа им до правосъдие.

Ще бъде отворен Младежки клуб, но не пише в кой от трите споменати по-горе райони.

В глава "Култура и медии" на програмата са залегнали неща като подпомагане на ромски фолклорни групи и изявени културни дейци, развиване на традиционни занаяти, откриване и поддържане на ромски информационни и културни центрове (РИК). 

Ще се предоставят също така за безвъзмездно ползване общински обекти и терени на НПО "за реализиране на нестопански обществено-полезни дейности с ромската общност".

За журналистите е предвидено "обучение в антидискриминация, чувствителност към проблемите на ромите и елиминиране на езика на омразата в медийните публикации". "Осигуряване чрез заплащане на седмична страница в местен печатен всекидневник, посветена на въпросите на интеграцията на малцинствата, с фокус върху ромите", са последните две мерки в програмата.