Последиците от фалита на Корпоративна търговска банка най-вероятно ще увеличат бюджетния дефицит на България, който за миналата година е официално 2,8 на сто от брутния вътрешен продукт (БВП), смята статистическото бюро на Европейския съюз Евростат.

"Евростат изразява резерва към качеството на данните отчетени от България във връзка със секторната класификация на Фонда за застраховане на депозитите и въздействието върху правителствения дефицит на изплащането на гарантираните от фонда депозити  (3,7 милиарда лева) в Корпоративна търговска банка", се казва в редовния бюлетин на Евростат за фискалните дефицити и публичните дългове в ЕС.

Той посочва, че "въздействието на транзакцията ще бъде оценено от Евростат в сътрудничество с българските статистически власти през идните месеци. Това най-вероятно ще доведе до увеличение на бюджетния дефицит". 

Европейските правила за фискална дисциплина поставят горна граница на бюджетния дефицит от 3 на сто от БВП. Над нея съответната държава е заплашена от процедура за прекомерен дефицит.

Тя води до наблюдение от Европейската комисия предписване на задължителни мерки за свиване на недостига до позволените рамки от Съвета на министрите на финансите по предложение на Комисията.

Ако наблюдаваната държава не съумее да ги изпълни, е заплашена от финансови санкции. За страните извън еврозоната те означават замразяване или отнемане на еврофондове.

Между 2013 и 2014 година българският бюджетен дефицит се е утроил от 694 милиона лева на 2,337 милиарда лева или от 0,9 на сто от БВП на 2,8 от БВП според отчетените в бюлетина данни. Те отразяват изчисленията на Националния статистически институт.