Готовност да се включат в реформата на здравния министър Петър Москов са показали началниците на клиники в УМБАЛ "Св. Иван Рилски", съобщиха от пресцентъра на здравното министерство. Вчера Москов обясни защо е уволнил директорът на болницата др. Дечо Дечев с ултиматум - всеки, който не е съгласен с реформата му, ще бъде отстранен.

Както министърът обясни вчера, неговото намерение е не да слива деветте болници в карето на бившата Медицинска академия, а само да създаде централно административно звено, което да обслужва и немедицинските дейности на здравните заведения на едно място. Структурата и самостоятелността на всяка от болниците ще бъдат запазени. Общата администрация обаче ще оптимизира разходите и ще освободи сериозен финансов ресурс, твърдят от МЗ, който ще бъда ползва както за лечение на болните, така и за увеличаване на заплатите на работещите в болниците.

Същевременно, протестът на лекарите от "Св. Иван Рилски", които вече шести ден излизат пред Министерски съвет в защита на своя бивш директор Дечев, продължават. Според тях той е спомогнал за наградите и иновациите в болницата, и не трябва да бъде премахван. Много от тях се притесняват и от потенциални съкращения заради реформата на Москов.

На разположение съм във всеки момент да консултираме заедно стъпките по създаването на общото административно звено," заявил е министърът, в отговор на интереса и готовността, декларирани от страна на шефовете на клиники на УМБАЛ "Св. Иван Рилски" да се включат в процеса, пише МЗ.