Депутатите от парламентарната здравна комисия не успяха да съберат мнозинство, за да прокарат на второ четене една от ключовите реформи на здравния министър Петър Москов в Закона за здравното осигуряване. Екипът му предлага държавата да има повече свои представители в Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса и да държи блокиращата квота при взимането на решения. Плановете обаче не са напълно загубени, защото народните представители не събраха и достатъчно гласове, за да отхвърлят промяната. С 8 гласа "за" и 8 "против" те предадоха щафетата на колегите си в пленарната зала.

За опозицията текстът е съвършено неприемлив, тъй като представителите на работодателските, синдикални и пациентски организации в ръководния орган изцяло губят контролните си функции. Дори всички те да гласуват единодушно, пак няма да могат да спират решения на надзора. Причината е, че той ще се състои от общо 11 души, 6 от които ще бъдат излъчени от държавата. По този начин присъствието на работодатели, синдикати и пациенти се обезсмисля, а органът напълно се одържавява, категорични са депутатите от БСП и ДПС.

"Ако ние приемем това, няма да има здравно осигуряване, ще има здравен данък", коментира казуса доц. Георги Кючуков от Коалиция АБВ.

Подкрепи го и Емил Райнов от БСП Лява България, който също категорично се противопостави срещу одържавяването на публичните средства за здравеопазване.

"Над 2 млрд. лв. постъпват в касата от гражданите. В същото време държавата дава трансфер от едва 987 млн. лева. Не съм съгласен този, който дава най-малко, да изземва контрола по разпределянето на обществения ресурс. А този, който дава най-много, отново да е заврян в ъгъла", сподели мнението си Райнов.

Най-краен обаче беше Тунчер Кърджалиев от ДПС.

"С този текст се продължава начертаната посока на падането на министъра на здравеопазването", заяви той, намеквайки, че приемането на поправката вероятно ще му коства и поста.

На това Москов отговори лаконично в свой стил. А именно, че с повече представители в надзора на касата държавата за първи път ще поеме някаква отговорност за здравните реформи, които прави.

"Точно 86% от служителите в НЗОК са държавни служители. Какво по-точно одържавяваме тогава? Да припомня също, че миналата година имаше 400 млн. лв. допълнително в касата и те бяха дадени от "лошата" според вас държава. Но винаги е така. Държавата трябва да плаща, но би трябвало да може да носи и отговорност", коментира здравният министър.

Заради ожесточените спорове съществува вероятност при второто четене в пленарната зала текстовете отново да не бъдат приети, но не е изключено да бъдат внесени и нови предложения в последния момент. Някои депутати не са далеч от идеята да премахнат изцяло надзора на НЗОК или да го свият до не повече от петима души, които да изпълняват само контролни функции. Идеята е решенията да се взимат от управителя и подуправителя на институцията, като същите носят и отговорността по изпълнението ми, а надзорът да преценява дали действията им са правилни от гледна точка на обществения интрес.

В пленарната зала опозицията ще се опита да промени и правилата, по които се взимат решенията от членовете на надзора. Предложението на министър Москов е това да става с минимум 5 гласа "за", но от БСП настояват за мнозинство от две-трети. При това положение вместо 5, ще трябва да гласуват общо 7 души от присъстващите, което на практика отнема блокиращата квота на държавата.

Докато се вземе окончателното решение за надзора на касата обаче е ясно със сигурност, че дейността й занапред ще бъде напълно прозрачна. Депутатите приеха на второ четене предложението на Емил Райнов от БСП решенията на ръководния орган да се публикуват на сайта на НЗОК още на следващия ден след заседанието. Ще се съставят и подробни стенографски протоколи, които също ще са достъпни онлайн до седмица по-късно. Отделно всеки месец касата ще е задължена да обявява и какво е платила за лекарства и за медицински дейности на болниците през предходния месец.

Единствената промяна, за която депутатите постигнага пълно единодушие, беше необходимостта от ясна дефиниция що е то удовлетвореност на пациентите. Определението ще бъде включено в преходните и заключителни разпоредби на Закона за здравното осигуряване, а критериите, по които ще се измерва, няма да се посочват от надзора на касата, а ще бъдат формулирани в наредба на здравния министър.