АЛБЕНА БЪЧВАРОВА, ПЛАМЕНА ТОДОРОВА

От Австрия, където е на работно посещение, президентът Росен Плевнелиев подписа указа за членовете на ЦИК за евровота и попари сметките на БСП и ДПС като приложи изчисленията на ГЕРБ.

Според разпределението, одобрено от Плевнелиев, ГЕРБ ще има 6 места в комисията, БСП-5, ДПС и "Атака" по едно. По един представител се пада и на извънпарламентарните сили НДСВ и "Синята коалиция", които имат депутати в сегашния Европарламент.

По-рано Мая Манолова от БСП даде указания на държавния глава как би трябвало да се определят квотите. ГЕРБ и БСП с по пет места в ЦИК, 2 за ДПС, по едно за "Атака" и извънпарламентарните партии. Сметката се получаваше, като квотното разпределение изключваше четиричленното ръководство на ЦИК, а всяка от парламентарните партии ще има свой представител в него.

Така, заедно с ръководството на ГЕРБ се падат 7 души, на БСП - 6, на ДПС и "Атака" - по двама. Решението на Плевнелиев де факто отнема едно място от ДПС и го дава на ГЕРБ.

Управляващи и опозиция се караха почти седмица за бройките в новата изборна администрация. Причината е, че решенията в ЦИК се взимат с две трети мнозинство, или с гласовете на 13 от 19 членове. С днешния указ на Плевнелиев ГЕРБ ще имат стопиращия 13-и глас.

"Българските граждани с гласа си определиха съотношението на политическите партии в парламента. Недопустимо е с процедурни хватки и математически спекулации да се подменя вотът. Ръководството на ЦИК не е отделен и обособен държавен орган. Всички членове на ЦИК имат равен глас, ръководството не заседава отделно и не гласува отделно, а гласът им е равен на гласа на всеки друг член. Изборният кодекс предвижда, че нито една партия или коалиция не трябва да има мнозинство в комисията. Независимо от това дали членовете се избират или се назначават, във всеки случай трябва съотношението помежду им да е в съответствие с политическото представителство на партиите и коалициите в Народното събрание", е обосновката на държавния глава.

Преди ден президентът призова партиите да се разберят и да постигнат консенсус по темата, но това не само, че не се случи, ами на днешното заседание на парламента, на което трябваше да се приеме ръководното тяло на ЦИК - председател, двама негови заместници и секретар, се стигна до петчасови спорове, като в крайна сметка засега хората на Бойко Борисов нямат свой човек в управлението на ЦИК. Очаквано пък за председател бе избрана номинацията на БСП Ивилина Алексиева. Един от заместниците й ще е Мария Мусорлиева, а секретар Севинч Солакова (ДПС). Мястото на втория заместник се дава на ГЕРБ като остава вакантно още няколко дни.

5-часови дебати и един изгонен депутат

Депутатът от "Атака" Десислав Чуколов в атака на президента. Снимка Николай Николов

Изборът на ръководството на ЦИК бе точка първа в днешното пленарно заседание. От БСП и ДПС се бяха подготвили още от предния ден да внесат проекторешение, с което парламентът предлага на президента да разпредели квотите за 15-те редови членове в новия орган (без ръководното тяло) така: по петима души от ГЕРБ и БСП, двама от ДПС и по един от "Атака", НДСВ и "Синята коалиция". НС го прие, а фактът, че предложението въобще е било включено в дневния ред, разгневи ГЕРБ.

Първа възрази зам.-шефката на парламентарната група на управляващите Цецка Цачева. По думите й мнозинството нарушава разпоредбите на Изборния кодекс, в който е записано, че президентът, а не парламентът назначава 15-членния състав на ЦИК.

Смирете се, уважаеми вносители. Не правете неща, които сте замислили със силата на мнозинството да минирате работата на ЦИК. Това е нарушаване на правомощията на президента”, обърна се към депутатите Цачева.

Репликира я шефът на правната комисия Четин Казак (ДПС).

"Къде е дадено правомощие на президента кои конкретни членове на назначава? Абсурдно е и не си правете илюзията, че можете да сезирате Конституционния съд. Ще ви се изсмеят и ще ви го върнат. Никой не избира и не назначава вместо президента. Народното събрание си позволява да предложи на президента такова съотношение на разпределение на местата, каквото счита, че отговаря на разписаните членове. Оттам насетне президентът може да реши кого и как да назначи за членове на ЦИК”, заяви Казак.

„Президентът Плевнелиев е избран с измама. Максимално трябва да му бъдат орязани възможностите да манипулира”, заяви и старата теза на "Атака" депутатът на националистите Десислав Чуколов. Той предложи и ГЕРБ да бъде лишена от свой представител в ръководството на ЦИК, припомняйки как депутатът Светослав Иванов бе засечен от журналисти да носи чували с бюлетини през 2011 г.

Чуколов бе грубо репликиран от гербера Георги Андонов, с което пък Андонов си спечели изгонване от заседанието.

„Явно медиите не могат да смогнат да отразяват побоищата на летищата, скандалите в ресторантите в Европа и какви ли не други скандали на вашата парламентарна група", ритна Чуколов по кокалчето и Десислава Атанасова от ГЕРБ, намеквайки за разправиите, в които се забърква лидерът на "Атака" Волен Сидеров.

Указът на държавния глава обаче свари депутатите насред бурните дебати. Той неприятно изненада групите на БСП и ДПС, които излязоха в 30-минутна почивка.

 "Указът на държавния глава е в нарушение на Изборния кодекс. Няма логика в решението на президента да лиши от един член Движението за права и свободи", разлюти се лидерът на ДПС Лютви Местан от парламентарната трибуна след почивката. В избора на ръководство на комисията се включиха само БСП, ДПС и тримата независими.

В крайна сметка, с гласовете само на БСП, ДПС, "Атака" и на тримата независими представители, двама от които декларираха принадлежност към партията на Николай Бареков "България без цензура", ръководното тяло бе одобрено, без заместническото място, отредено за ГЕРБ. Хората на Бойко Борисов отказаха да гласуват като демонстративно напуснаха залата.

Малко след това Цецка Цачева обяви, че още утре партията ще излъчи нова номинация за ръководството в ЦИК, пак на Маргарита Златарева.

От БСП пък обявиха, че ще сезират Конституционния съд за указа на президента.