Рублата преживя кошмарна 2014 година. След сгромолясването на цените на петрола и налагането на санкциите от страна на Запада, приходите на Русия от износ силно се свиха. Изнервени инвеститори изтеглиха 150 милиарда долара от страната. В резултат на това руската валута изгуби почти половината си стойност спрямо долара.

В последните няколко месеца обаче рублата изпълзя обратно нагоре. Централната банка на Русия (ЦБР) постоянно намалява лихвите – нещо немислимо само преди няколко месеца. На 30 април тя намали основния си лихвен процент от 14 на 12,5%. Всичко това, според някои, е доказателство, че инвеститорите имат твърде песимистични очаквания за руската икономика.

Те обаче сбъркаха.

От началото на годината цените на петрола започнаха плавно да се покачват. Това е добре дошло за икономика, в която петролът представлява половината от експорта. Евтината рубла стимулира износа. Подписаното през февруари споразумение за прекратяване на руската намеса в Украйна също поуспокои инвеститорите.

Въпреки това, стойността на рублата е загадка, защото в много отношения руската икономика изглежда по-зле, отколкото изглеждаше през декември. Инфлацията е 16,9%, което е с 5,6% над предишната – такъв скок обикновено води след себе си обезценяване. Реалните доходи също падат бързо. Валутните резерви на ЦБР намаляха с близо 30 милиарда долара от началото на годината. Очакванията на Международния валутен фонд (МВФ) са за свиване на икономиката с 4% през 2015 г. - а организацията е известна с относително позитивните си прогнози.

Основните закони на икономиката не могат да обяснят силата на рублата, но поведението на ЦБР може. Когато рублата се свлече миналата година, банката предложи схема на практика за безлихвено кредитиране на компаниите на стойност 50 милиарда долара. Това се оказа особено полезно през декември, когато руските фирми трябваше да погасяват огромни суми по задълженията си.

През тази година руските фирми, вече с по-малко задължения в чужда валута, използваха евтините долари и ги инвестираха в далеч по-доходоносни руски активи, казва Тимъти Аш от Банк Стандарт.

Постигнатият ефект е укрепване на рублата и останалите руски активи. На 20 април ЦБР сложи край на тази „разносна търговия“ като оскъпи заемите и така спря обезценяването на рублата.

Какво очаква нестабилната валута?

Нещата не изглеждат добре. Руските фирми все още имат външни задължения за около 100 милиарда долара, чиито падеж е тази година. Рублата продължава да бъде слаба, а техните парични резерви се стопиха. Това означава трудности при плащането.

Консултантската компания Capital Economics твърди, че руската държава отново ще се наложи да помага. Андерс Аслунд от тинк-танка Peterson Institute обаче изчислява, че кешовите наличности на ЦБР в чужда валута са около 150 милиарда долара. Добавете към това големия дефицит в държавния бюджет и значителното изтичане на капитали, и след няколко месеца резервите ще са станали доста по-малки.

Тогава Кремъл може да се опита да напечата рубли, с които да купи чужда валута, за да изплаща външния си дълг.

Ако това се случи, очаквайте много повече от катаклизъм.