Още от следващата година всички държавни служители, военни, ученици, социално слаби, безработни и пенсионери ще бъдат здравно осигурявани върху по-високи суми. Парламентарната здравна комисия окончателно одобри предложението на ресорния министър Петър Москов за промени в Закона за здравното осигуряване, с което ангжиментът на хазната към хората на нейна издръжка ще се вдигне с 5% от 2016-а. Финансовото изражение на промяната се равнява на 97 млн. лв. допълнителен трансфер в бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) и предстои да бъде гласувано на второ четене в пленарната зала.

"Разчетите са направени въз основа на реалните възможности на хазната на този етап. Освен това, ако искаме да задържим качествени хора в администрацият, не бива да ги облагаме допълнително", сподели министър Москов мотивите, с които се отказва от идеята държавните служители сами да поемат осигуровките си и предлага плавно, а не шоково вдигане на здравните вноски на държавата.

Емил Райнов от БСП Лява България одобри схемата, но предложи вноските да се правят не върху половината, а върху цялата сума за самоосигуряващите се. Георги Кючуков от АБВ пък беше още по-краен и поиска "данък здраве" за контингента, издържан от държавата, напълно да се изравни с този на самоосигуряващите се още от следващата година. Идеите им обаче не получиха подкрепата на парламентарната комисия. Според министър Москов толкова рязко вдигане на вноските на милиони хора практически е невъзможно, защото ще отвори огромен дефицит в хазната.

Простите сметки обаче показват и нещо друго. Увеличение на държавния трансфер за здраве ще има, но по начин, който почти няма да се усети от системата. Заложеният ръст е толкова плавен, че трудно ще запълни недостига за лекарства и медицински дейности, дори и в комбинация с радикалните реформи на министър Москов.  

Тази година реалната сума за осигуровки, преведена от държавата в бюджета на здравната каса, е малко над 978 млн. лева. Според текстовете в Закона за здравното осигуряване вноската от 8% се формира върху половината от минималния осигурителен доход за самоосигуряващите се - т.е. върху 210 лв., което прави точно 16,8 лв. на човек. С други думи държавата издържа повече от 4,85 млн. души - ученици, военни, държавни служители, социално слаби, инвалиди, безработни и пенсионери.

От 1 януари 2016 г. ангажиментите на хазната за здравно осигуряване на посочения контингент от хора ще се увеличи с 5 на сто и годишният трансфер се очаква да порасте до 1,075 млрд. лева. Вноската ще се формира върху 231 лв. и ще се увеличи с почти два лева до 18,48 лв. на човек. Когато сумата се изравни с тази на самоосигуряващите се обаче държавата ще дължи по 33,6 лв. на човек и ще превежда в бюджета на здравната каса над 1,995 млрд. лева. По груби сметки тогава общият бюджет на Националната здравноосигурителна каса вероятно ще достигне (а може би ще премине) 4 млрд. лева.

Работата е там, че целият процес ще отнеме точно 10 години. А ако някое от следващите правителства реши да увеличи допълнително минималния осигурителен доход на самоосигуряващите се, по-високите държавни вноски няма да се случат преди 2030 година. Освен това е пределно ясно, че ако икономическата обстановка в страната не е стабилна, част от парите неминуемо ще бъдат изядени от инфлацията. Изцяло за сметка на бюджета за здраве.