Интересува ви мнението на Висшия съдебен съвет (ВСС) за промените в Конституцията и Закона за съдебната власт, за командироването, за конкурсите и за бюджета - вече трябва да слушате само Румен Георгиев и Юлиана Колева. Това пише сайтът "Правен свят", след като съобщава за публикувано днес решение на ВСС .

Изборът на Георгиев и Колева за изразители на волята на съвета по някои от най-актуалните или важни теми за съдебната власт предизвиква тежки скандали вече на две заседания на кадровиците.

Всичко започна в сряда с предложение на самия Румен Георгиев двамата с Колева да говорят по "безспорни промени и приоритети". То беше придружено с препоръка към останалите членове (общо 22-ма в момента, б.р.) да се въздържат от коментари по въпроси, за които само Георгиев и Колева са упълномощени.

Това доведе до сериозни съмнения, че се прави опит да бъде затворена устата на членовете на ВСС и да бъдат иззети правомощия на представляващата Соня Найденова, защото именно тя е човекът, избран да говори от името на институцията.

Като последица Румен Георгиев вече втори ден държи речи пред колегите си, че целта не е да се налага цензура, а съветът да изразява единна позиция по въпроси, за които няма спорове. Той настоява също, че постигането на това единство на медийните изяви може да стане само с наемането на експерт на граждански договор и той е бившият директор на "Хоризонт" Васил Чобанов.

Така в сряда ВСС прие решение, с което възлага на Колева и Георгиев (съответно от квотата на парламента и на следствието, б.р.) да представят в професионални обсъждания, включително пред медиите, единната позиция на ВСС за безспорни промени по приоритети.

Това на практика означава, че всеки член на съвета, който се изправи пред колегите и пред медиите, ще изразява само и единствено лична позиция, пише правният сайт. И припомня, че например Милка Итова, която е председател на една от най-важните комисии - по предложенията и атестирането, и за която се предполага, че е най-запозната с проблемите с конкурсите, като коментира темата, ще го прави само в лично качество.

Заради споровете и упреците в цензура в сряда от решението отпадна препоръката останалите членове на ВСС да се въздържат от коментари.

Драмата обаче не приключи дотук, защото на заседанието на ВСС в четвъртък Румен Георгиев предложи поправка на протокола от заседанието, проведено предния ден и редакцията на решението. Така скандалът ескалира наново.

"Нека да изчистим компетенциите – само г-жа Колева и г-н Георгиев, подпомагани от експерта, ли имат право да говорят по изброените теми", попита Соня Найденова.

"Ако търсим нов повод, за да предизвикаме скандал, ще го намерите, на вас ви е ясно, че това не е цензура. Решението не значи, че някой иска да затвори устата на  представляващия", заяви главният прокурор Сотир Цацаров. И обобщи: "Ние можем да се скараме за нищо, вчерашният ден го доказа." (имайки предвид избора за шеф на Апелативния съд - Велико Търново, когато той си излезе ядосан, защото бе поставен на обсъждане сигнал срещу кандидата, б.р.) 

"Не мисля, че някога съм търсила конфликти", репликира Найденова.

"Има теми, по които можем да се обединим - следващият състав на ВСС да бъде избран на принципа "един магистрат - един вот", отстраняването от длъжност и т.н. Да се консолидираме около тези теми не е кой знае какво усилие", намеси се в опит да успокои обстановката председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов.

Подновеният разговор на висок тон обаче накара Румен Георгиев да вземе думата и да обяви, че оттегля предложението си за редакция на решението от предния ден. Той обаче настоя с Васил Чобанов да бъде сключен граждански договор. "Министърът на правосъдието не е тук, но съм сигурен, че той щеше да хареса този експерт с неговия "само" 40 годишен опит", заяви Георгиев.

"Правен свят" потърси Румен Георгиев за допълнителни разяснения по идеята му, но той отговори, че е на семинар.  

Няколко часа след това бяха публикувани кратките протоколи от заседанията на ВСС в сряда и четвъртък. От първия става ясно, че Георгиев, Колева и външният експерт Чобанов всъщност ще формират временна комисия, която ще действа до 15 август 2015 г.

В протокола е записано, че комисията ще представлява съвета "единствено относно промените в Конституцията и ЗСВ". Но след това е посочено, че тя "организира и участва в професионални обсъждания, включително пред медиите, представяйки единна позиция на ВСС по безспорни приоритети".

От краткия протокол на заседанието в четвъртък пък става ясно, че главният секретар на съвета е упълномощен "да сключи граждански договор с Васил Чобанов с предмет: Подпомагане експертно и административно дейността по изпълнение на възложените на членовете на ВСС Румен Георгиев И Юлиана Колева задачи, съгласно решение на ВСС."