Въпреки тежките финансови проблеми на Димитър Митовски и на фона на стотиците неизплатени хонорари на актьорите от фирмата му „Камера“, на хоризонта се задава петият сезон на „Под прикритие“. Без да се притеснява от задълженията на своя копродуцент, БНТ даде светлина за създаването на нови епизоди от сериала. В началото на юни телевизията е одобрила бюджет за създаването на сценарий от 12 серии по 54 минути, става ясно от официалните й документи.

Междувременно на „Сан Стефано“ 29 се опитват да подменят ключов играч в продукцията, при това на най-високо ниво, научи „Площад Славейков“. БНТ иска да махне досегашния изпълнителен продуцент на „Под прикритие“ от екипа на „Камера“. Вместо него иска да сложи своя продуцент Студия „Екран“, осъществяващ и контролиращ целия процес по селекцията и реализацията на тв филми за държавната телевизия.

В началото на месец май шефовете на БНТ искат становище от Главния продуцент на продуцентски център „Телевизионно филмопроизводство Студия „Екран“. Желанието им е да се обсъди „възможността продуцентският център или предложено от него лице да изпълнява функциите на изпълнителен продуцент по повод реализацията телевизионния сериал „Под прикритие“ – пети сезон“. Какво се крие зад този ход, можем само да гадаем.

Настоящият изненадващ ход на телевизията да наложи в сериала своя изпълнителен продуцент Студия „Екран“ обаче едва ли е свързан с опит за „творческа цензура“. По-вероятно е БНТ да се опита да държи по-изкъсо разпределението на бюджета, който, говори се, ще бъде много по-малък от досегашния. Възможно е също телевизията формално да покаже, че „къса“ с хората на Митовски, за да създаде усещане за контрол върху продукцията и да я подпомогне логистично. Защото, както е известно, фирмата на Димитър Митовски и съдружникът му Димитър Гочев „Камера“ има многомилионен заем от „Булбанк“, а също и заложена техника. Освен всичко друго ще й е трудно да наеме актьори и технически екип, защото дължи хиляди левове неизплатени хонорари.

Заради финансовия хаос на този етап не е ясно с кой продуцент ще работи БНТ – със затъналата в дългове „Камера“ или с чистия й като сълза приемник „Камера Ентъртейнмънт“ – новата фирма на Митовски, която той върти без доскорошния си приятел и съдружник Димитър Гочев. Вторият сценарий е по-вероятен, защото държавната телевизия би предпочела необременен от задължения партньор. Да не забравяме също, че още през март тази година БНТ реши да прехвърли всички права за използване на първите четири сезона на сериала „Под прикритие“ от „Камера“(собственост на Митовски и Гочев) на „Камера Ентъртейнмънт“ (собственост единствено на Митовски). А и по думите на и.д. директор на Националния филмов център Павел Васев шефката на БНТ уверява, че срещу „Камера“ при тях за финансови проблеми няма.

„Под прикритие 5“ ще има, да видим с кой продуцент.

Площад Славейков