Съдебната ваканция е съвсем към края си и другата седмица идва с поне две знакови дела - срещу Гриша Ганчев и групата на "Килъри 1" около Петър Стоянов - Сумиста.

На 16-и собственикът на "Литекс комерс" и ЦСКА застава отново пред Специализирания наказателен съд (СпНС). Интересно е, че делото почти не е "заспивало" - то бе насрочвано и по време на ваканцията. На 8 май 2015 г. Специализираната прокуратура внесе за втори път обвинителния акт срещу 10  участници в организирана престъпна група (или на съдебен жаргон - ОПГ), създадена с цел извършване на престъпления срещу данъчната система - избягване установяването и плащането на данъчни задължения по Закона за ДДС в особено големи размери.

Срещу самия Ганчев са повдигнати 3 обвинения: като ръководител на въпросната ОПГ, която не е платила 711 580,56 лв. чрез продажба на захар без фактури, произведена в Бургаските и Девненските захарни заводи; за това, че при условията на продължавано престъпление, в съучастие като подбудител, умишлено склонил сина си Данаил Ганчев и други лица от ръководството на бизнес-холдинга му да избегнат установяването и плащането на въпросния ДДС; и за закана за убийство на бившия ръководител на НАП Красимир Стефанов.

По третата точка самият Стефанов се яви на заседание, насрочено посред ваканцията - на 4 август и каза, че нито познава Ганчев, нито има претенции към него. Още преди това той опита да се изтегли от процеса, но прокуратурата продължава да настоява и на тази точка от обвинителния акт.

Делото стана известно и с това, че адвокатката на Ганчев Татяна Дончева още при старта му направи интересен коментар:

"Черешката на тортата не е нито десерти, нито захар - тя се казва "Петрол". Това дело започна и се стартира по този начин в съда в пълно нарушение на всякакъв процес заради "Петрол" и апетитите на властта към това дружество."

Като цяло защитата настоява, че "това е дело срещу лица, а не за извършени престъпления". Според обвинението ОПГ е действала от 1 януари 2012 г. до 15 май 2012 г., но законът се стовари с цялата си строгост върху Ганчев през 2014 г., след като "Петрол" - част от бившата империя на Цветан Василев, остана у Ганчев.

Развоят предстои.

Като че с годините губи обороти и друго знаково дело - срещу групата за убийства, отвличания и рекет около бившия шампион по сумо и председател на българската федерация Петър Стоянов. Процесът, който медиите нарекоха "рекламтния клип на МВР и прокуратурата от времето на Цветан Цветанов", бе върнат от ВКС и стартира отново във Варна на 14 септември.

Прокуратурата успя да постигне на първите две инстанции тежки осъдителни присъди за Петър Стоянов-Сумиста, Васил Костов-Кеца и Георги Вълев - първо доживот без право на замяна, а след това само доживотни, за две убийства - на търновския адвокат Петър Лупов и шуменския бизнесмен Румен Рачев. Осъдени бяха и Янко Попов, Петър Атмаджов и Райчо Стойнев. Дори Ася Петрова - шуменската прокурорка, която работеше най-усилено по делото, междувременно стана зам.-главен прокурор.

След като ГЕРБ вече не беше на власт, депутатът от ДПС Делян Пеевски започна да разказва, че е присъствал на среща между Цветан Цветанов и Сотир Цацаров, по време на която министърът е настоявал Петрова да получи високия пост. Пак след като ГЕРБ вече не бе на власт, Петрова се раздели с ресора за организираната престъпност и получи далеч по-скучния - на Върховната административна прокуратура. Преди това се появиха слухове, че тя е оказвала натиск върху прокурори, които по това време разследваха Цветанов заради незаконно подслушване в МВР. Петрова отрече и заяви, че знае откъде идва атаката, но ще назове имена, когато има доказателства

И всичко изглеждаше чудесно, докато Върховният касационен съд (ВКС) върна делото заради процесуални нарушения и разпореди то отново да се гледа от Апелативния съд във Варна.

И тук развръзката предстои.